Lesz dolga bőven a vizitdíjbiztosnak

2006.12.01. 11:11

Az önkormányzatok jól járnak, a lakosság terhei viszont nőnek azáltal, hogy mindenkinek helyben be kell fizetnie a teljes vizitdíjat - mondta az [origo] által megkérdezett elemző. A szakértő szerint a vizitdíj kapcsán több részlet homályos és érthetetlen. A részletek kidolgozásáért felelős miniszteri  megbízott szerint jövő héten kezdik kidolgozni a rendszert. Elképzelhető, hogy 2-3 év múlva tb-kártyával is lehet majd fizetni.

Február 15-ig kell a vizitdíj beszedésével kapcsolatos részleteket kidolgoznia, a miniszteri megbízottnak kinevezett Ari Lajosnak, a kormány csütörtöki döntése értelmében ugyanis ekkortól kell majd vizitdíjat fizetni. A jelenleg, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgató-helyetteseként tevékenykedő Ari az [origo]-nak elmondta: a munkának több szakember részvételével jövő héten állnak neki, ennek során az adatvédelmi, az informatikai és pénzügyi követelményeket kell majd összehangolni, ezek ugyanis egyelőre tisztázatlanok.

A miniszteri megbízott szerint nehezíti a helyzetet az is, hogy más rendszert kell kidolgozni a háziorvosok és a kórházak számára is. Ari hozzáette: ha a kormány bevezeti majd az elektronikus tb-kártyát, 2-3 év múlva elképzelhető lehet az is, hogy a betegek ezzel fizessék be a vizitdíjat. A miniszteri megbízott további részleteket nem kívánt elárulni arra hivatkozva, hogy a kinevezése hivatalosan még nem történt meg.

Az [origo] által megkérdezett szakértő szerint a megbízottnak azonban várhatóan sok dolga lesz, mivel több részlet még nem világos a vizitdíj fizetésével kapcsolatban. Sinkó Eszter, a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központjának munkatársa szerint nem világos az sem, hogy ha a háziorvos nem biztos a diagnózisban, és több szakarendelésre is beutalja a beteget, azt háromszoros díjként számolják fel, vagy csak egyszer kell fizetni.

Az elemző szerint a kormány által szerdán ismertetett, új vizitdíj koncepció több racionális elemet tartalmaz, de várhatóan növeli a lakosság terheit. Sinkó szerint az mindenképpen jó ötlet, hogy a korábbi elképzelésekkel szemben az önkormányzatoknak nem kell igazoló kártyát kiadni a rászorulóknak, ez ugyanis komoly adminisztratív terhet rótt volna az önkormányzatok nyakába.

A szakértő szerint az viszont nem túl szerencsés, hogy az alacsonyabb jövedelműeknek is helyben ki kell fizetniük a teljes vizitdíjat. A kormány által bejelentett tervezet szerint mindenkinek, egységesen 300 forintot kell majd fizetnie február 15-től, míg a korábbi elképzelések szerint a rászorulóknak csak 100 forint lett volna a díj. A hátrányos helyzetűek a vizitdíj befizetése után kapnak majd támogatást: a kismamák gyesét például havonta 300 forinttal emelik meg.

Sinkó szerint az pedig kifejezetten "ostoba döntés" volt, hogy ha valaki a háziorvos megkerülésével, egyből a szakrendelőbe megy, akkor csak 600 forintot kell fizetnie. Miközben, ha egy beteg bejárja az előírt utat, akkor is ennyit fizet: a háziorvosnál 300-at, majd az innen továbbutalt szakrendelőben ugyancsak 300-at.

Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKK