A cukrászda két dolgozója okozhatta a szalmonellafertőzést

Vágólapra másolva!
A diós süteményeket készítő és szállító Szombathely környéki cukrászda két dolgozója tudtán kívül hordozta a szalmonella baktériumát, de az még nincs bizonyítva, hogy ez ok-okozati összefüggésben áll-e a tömeges fertőzéssel - közölte Stánitz Éva szombathelyi tiszti főorvos. A fertőzésben eddig négy személy halt meg.
Vágólapra másolva!

Passzív baktériumhordozóként fertőzhette meg a diós süteményeket a Szombathely környéki cukrászda két dolgozója. "További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a fertőzés forrását fel lehessen deríteni" - mondta el Stánitz Éva szombathelyi tiszti főorvos.

Szombathelyen eddig 383-an betegedtek meg szalmonellától, négyen meghaltak, s 50 embert kezelnek kórházban. A szalmonella kórokozóját először egy Szombathely környéki cukrászdából kiszállított diós süteményben mutatták ki, amelyet elsősorban a szociális közétkeztetésben részesülők fogyasztottak. Később az ÁNTSZ vizsgálata megállapította, hogy nemcsak a diós süteményekben, hanem más cukrászkészítményekben is tenyészett a szalmonella. Bujdosó László országos tiszti főorvos szerdai közleményében leszögezte: nem beszélhetünk Szombathelyen szalmonellajárványról.

Az "új betegek" nem az elmúlt napokban és nem egymástól fertőződtek meg, hanem a 2006. augusztus 20-án elfogyasztott diós kockától, a többi beteggel egy időben. Járványról tehát nincs szó - áll a közleményben.

A dokumentumban a tiszti főorvos a megjelent híradások kapcsán nyomatékosította: "az esetszám hirtelen növekedésének oka az, hogy az ÁNTSZ járványügyi vizsgálata során a fogyasztók egyenkénti kikérdezése útján felderítette azokat a betegeket is, akik akár betegségük enyhe lefolyása miatt, akár más okból nem jelentkeztek orvosuknál, és nem kerültek fertőző betegként bejelentésre".