Szonda: Gyurcsány népszerűsége esett a legjobban

2006.08.01. 7:45

Kisebb mértékben ugyan, de továbbra is esett a kormánypárti politikusok népszerűsége - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amelyet a Népszabadság ismertet. Az átlagosnál nagyobb mértékben romlott ugyanakkor Gyurcsány Ferenc megítélése, egyes társadalmi csoportokban 20 pontos az esése, a Fidesz-hívei körében pedig csupán tíz százalékos a népszerűsége.

Az előző hónap jelentős visszaeséseihez képest júliusban csak kismértékben csökkent a kormánypárti politikusok népszerűsége. Egyedüli kivétel a miniszterelnök, akinek öt ponttal csökkent a népszerűségi mutatója - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérése alapján. Gyurcsány Ferenc jelenleg a 22-es politikusi toplista 11. helyén áll. A lista élén sorrendben Szili Katalin, Sólyom László és Dávid Ibolya áll, mindannyian közepes népszerűségi értékekkel, míg a sort Áder János, Semjén Zsolt és Kövér László zárja.

A közvélemény-kutatás szerint a kormányfő népszerűsége leginkább azokban a társadalmi csoportokban esett, amelyek az MSZP-től is eltávolodtak a gazdasági megszorító intézkedések hatására: az aktív dolgozók, a nyugdíj előtt állók, a szakmunkások és a vállalkozók. Ezekben a csoportokban közel 20 pontos Gyurcsány népszerűségesése. A szocialista szimpatizánsok körében 80, a Fidesz-táborban 10 százalékos a kormányfő népszerűsége.

Az átlagosnál nagyobb mértékben romlott a népszerűsége a gazdasággal szorosabb kapcsolatban álló tárcák vezetőinek - Veres Jánosnak és Kóka Jánosnak. A listán betöltött helyük ugyanakkor nem változott jelentősen, mivel az ellenzéki politikusok megítélése sem javult, jóllehet az Orbán Viktorral kapcsolatos érzések az elmúlt hónapokban egy árnyalattal mérsékeltebbé váltak. A Fidesz szimpatizánsaitól 81, az MSZP-hívektől 23 pontot kapott - olvasható a Népszabadságban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK