Már nem gép lélegezteti Tollert

2006.08.01. 14:08

Toller László, Pécs polgármestere gép segítsége nélkül, önállóan lélegzik három napja. A politikus orvosa arra azonban nem tért ki közleményében, hogy halad a polgármester fokozatos felébresztése.

Gép segítsége nélkül, önállóan lélegzik Toller László pécsi polgármester, akit júniusi autóbalesete óta intenzív osztályon kezelnek - derül ki a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinika igazgatójának kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

"A politikus több mint három napja nem szorul gépi lélegeztetésre, azaz teljesen önállóan képes lélegezni" - írta Dóczi Tamás professzor hozzátéve: a beteg állapota stabil, semmilyen szövődmény nem veszélyezteti intenzív osztályos rehabilitálását.

A klinika igazgatója sem Toller László sérüléseiről, sem arról nem közölt információkat, miként halad a polgármester fokozatos ébresztése, amelynek megkezdéséről július 11-én tájékoztatott. Akkor azt írta, hogy a képalkotó vizsgálatok alapján megszüntethető a politikus művi altatása, koponyájából pedig eltávolíthatók a koponyaűri nyomást mérő érzékelők.

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy a fokozatos ébresztés akár több hetet igénybe vehet, s előre jelezhető, hogy Toller Lászlónak azt követően is bizonyosan tartós intenzív terápiára lesz szüksége.

Az orvosi szakvélemények tudatában, a közelgő önkormányzati választásokra tekintettel, az MSZP pécsi küldöttértekezlete július 22-én úgy döntött, Toller László helyett Tasnádi Pétert, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnökét jelöli Pécs polgármesterének.

Toller június 19-én, a 61-es úton Tamási és Dombóvár között szenvedett balesetet, gépkocsiját olyan autó szorította le az útról, amelyik egyszerre két teherautót előzött meg. A pécsi polgármestert szállító szolgálati kocsi sofőrje, Szőke János megpróbált kitérni, eközben leszorult az útpadkára, amely megdobta a járművet. A politikust és gépkocsivezetőjét, akik súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek, mentőhelikopter szállította Pécsre. Szőke János július 7-én belehalt sérüléseibe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK