Ingyensütit kapnak a szegény gyerekek

2006.06.01. 15:16

Ingyenes menzára járhatnak már akár idén nyáron is a rászoruló szülők gyerekei - derül ki a kormányprogramból. Napi háromszáz forint azonban egészséges ételekre nem elég, maradnak a megszokott menza-ételek: sok tészta, fehér kenyér és sütemény. Az egészségesebb menükhöz a szülők anyagi hozzájárulására is szükség van. 

Az alsósok után az általános iskolák rászoruló felső tagozatosai is ingyen étkezhetnek az iskolai menzákon - olvasható a kormányprogramban, melyben a legtöbb ponttól eltérően a gyerekek étkezésére vonatkozó terveket viszonylag konkrétan fogalmazták meg. Ez több mint százezer gyereket érint majd, és évente öt és fél milliárdba kerül - tudta meg az [origo] a kormányszóvivői irodától.

Az állami támogatást az önkormányzatokhoz utalják, ott dönthetik el, hogy a pénzt napi többszöri étkezésre vagy csak ebédre fordítják. Felső tagozatban már jóval kevesebb a napközis, így valószínűleg többnyire ingyenebédet kapnak a rászorulók.

A program célkitűzési között szerepel a menzák kínálatának egészségesebbé tétele is, azt azonban nem tudni, hogy az egy főre jutó néhány száz forintból ezt miképp valósítanák meg. Korábban több vizsgálat is lesújtó képet festett a menzákról, a legtöbb konyhát a gyerekek ellátására alkalmatlannak találták. Erre jutott az OÉTI és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség is.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a diákok ritkán kapnak zöldséget, gyümölcsöt vagy halat, viszont túl sok a fehér kenyér, a tészta és a hús. Sok zsír, cukor és só kerül az ételekbe, és szinte minden nap van sütemény. A menük összeállításánál ráadásul nincsenek tekintettel a gyerekek korára, ugyanazt kapják az alsósok, a felsősök és a középiskolások is, pedig egészen más az energiaszükségletük. Az étkezésekre általában elég idő sincs.

Nyáron is lesz meleg étel

Fotó: MTI
Ingyen ehetnének a rászoruló felsősök is

Az önkormányzatok nagy része a kormány szerint csak a tanítási idő tíz hónapjában tudja megoldani a gyermekétkeztetést, bár a gyermekvédelmi törvény egész éves étkezési lehetőséget ír elő. "Ez az esetek többségében nem jelenti ugyan a gyermekek éhezését, de a sok gyermek esetében a napi egyszeri meleg étel hiányát mindenképpen. A tapasztalatok szerint a nyári étkeztetés jelentette problémákkal elsősorban az aprófalvas megyék, a kis települések küzdenek" - mondta el az [origo]-nak a kormányszóvivői iroda munkatársa.

Idén 1,2 milliárdot fordítanak az idén nyári étkeztetésre. Azok az önkormányzatok, amelyek a szervezést vállalják, normatíva formájában kapnak majd ebből az összegből. Azt, hogy egy-egy település mennyi pénzt kap, a szociális tárca dönti majd el attól függően, hogy mennyien szorulnak rá - megnézik a rendszeres gyermekvédelmi segélyre jogosultak számát.

Egy gyerek után naponta háromszáz forintot kaphatnak az önkormányzatok, amelyek maguk dönthetik el, hogy az iskolai menzán vagy máshol oldják meg az étkeztetést. A következő években a nyári menzákat szeretné rendszeresen működővé alakítani a kormány, ehhez törvényekre és további forrásokra is szükség lesz - tudta meg az [origo].

Jóval több pénz kellene az egészséghez

Fotó: MTI
Süti mindennap van

"A jelenlegi árak mellett egy átlagos menzai ebéd előállítási költsége 220-300 forint. Ez nem elegendő az egészséges ételek előállítására" - mondta az [origo]-nak Palánkai Péter, a gyerekek étkeztetésével foglalkozó Junior Vendéglátó Rt. kereskedelmi igazgatója. "A reformétkeztetés jelentős nyersanyagár-változással járna, új eszközökre és több munkaerőre lenne szükség" - tette hozzá.

A XI. kerületben, ahol kísérletképpen bizonyos iskolákban bevezették a reformételeket a menzán, mindez fejenként több mint száz forintjába került az önkormányzatnak - hozta fel példaként Palánkai Péter. "Mindenütt az önkormányzatok döntik el, hogy az államtól kapott támogatáshoz mennyit tesznek hozzá, illetve a szülőkkel mennyit téríttetnek az ebéd árából" - mondta Palánkai.

A kereskedelmi igazgatótól azt is megtudtuk: az iskolákban az alsósok körülbelül 30-35 százaléka eszik a menzán, a felsősök között lényegesen kisebb ez az arány. Míg az ovisok többnyire naponta háromszor esznek az óvodában, az iskolások már jórészt csak ebédre fizetnek elő.

Wirth Zsuzsanna

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK