Intézménydzsungelnek tartja a kormány terveit a Fidesz

2006.06.01. 8:29

Áttekinthetetlen intézménydzsungelnek nevezte Gyurcsány Ferenc új kormányzati struktúráról szóló javaslatait Navracsics Tibor csütörtökön az egyik reggeli televízióműsorban. A Fidesz frakcióvezetője szerint a képviselők megérdemlik, hogy jól keressenek, és nem lehet a teljes egyenlőségre törekedni. 

Áttekinthetetlen intézménydzsungelként jellemezte Gyurcsány Ferenc új kormányzati struktúráról szóló javaslatait Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön reggel az MTV Nap-kelte című műsorában.

"Gyurcsány Ferenc az Országgyűlésben több demokráciát, több átláthatóságot ígért, ehhez képest egy egészen áttekinthetetlen intézménydzsungelt hozott létre ezzel a három bizottsággal, a nemzeti fejlesztési tanáccsal, államreform bizottsággal" és a kormányzati szolgáltató központtal - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője.

Navracsics szerint a kijelölt kormányfő által szerdán ismertetett javaslatok a minisztériumokat a korábbi tárcák kodifikációs főosztályaivá fokozzák le. "Emellett a kormány a keddi parlamenti ülésen elfogadott törvénnyel lefejezte a közigazgatást is, hiszen megszüntette a helyettes államtitkári és a közigazgatási államtitkári posztot, helyette politikailag kinevezett szakállamtitkári posztok jöttek létre" - tette hozzá a politikus, aki szerint ezzel megszűnt Magyarországon az a közigazgatási életpályamodell, amely minden európai rendszer sajátja.

Navracsics a képviselők illetményéről is beszélt a műsorban, mint mondta: "Ha komolyan vesszük, hogy az Országgyűlés a legfőbb hatalmi intézmény, akkor a képviselők megérdemlik, hogy viszonylag jól keressenek". "A Magyar Köztársaságban az Országgyűlés a szervezeti hierarchia csúcsán álló intézmény, játszhatjuk azt, hogy egyfajta ilyen kriptokommunizmus jegyében azt mondjuk, hogy mindenki azonos bért keressen, járjon Mao-egyenruhában, kapjon cipőjegyet, kenyérjegyet és a teljes egyenlőséget megvalósítjuk" - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a pártok a "saját ügyükben", a képviselők illetményében és költségtérítésben meg tudtak állapodni, a frakcióvezető azzal reagált, hogy ötpárti megállapodásról van szó, amelynek értelmében ugyan nőtt a képviselők bizottsági pótdíja, de megszűnt a többes bizottsági tagság és az ingyenes közlekedés is.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a vállalatirányítási szférában, az igazgatótanácsi, felügyelőbizottsági tagok esetében - a nyugati országokkal ellentétben - Magyarországon üzleti titoknak számít, hogy ki mennyit keres.

KAPCSOLÓDÓ CIKK