Több ingyenes modern rákvizsgálatot ígér a kormány

2006.01.31. 17:36

A jelenlegi 1200-on felül további 2000 esetben teszi ingyenessé a kormány az úgynevezett PET-CT vizsgálatokat, amelyek különösen a rákkezelés szempontjából fontosak. A szakma szerint ennél jóval több, 25-35 ezer ilyen vizsgálatra van szükség évente.

A kormány keddi ülésén úgy döntött, hogy az eddigi 1200 államilag támogatott mellé újabb 2000 PET-CT vizsgálatot tesz ingyenessé a betegek számára - jelentette be Batiz András kormányszóvivő a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón. Mint mondta, az idei évi költségvetésben 300 millió forintot különítettek el az Egészségbiztosítási Alapon belül PET-CT-vizsgálatokra és -fejlesztésre. A szaktárca szándékai szerint már az első negyedévben elindulhatnak a közfinanszírozású vizsgálatok a fővárosban. A következő hét év alatt fokozatosan tízezerre növelné a kormány a tb-finanszírozott PET-CT vizsgálatok számát. Egy teljes átvizsgálás ára negyedmillió forint.

A szakma képviselői szerint Magyarországon évente 25-30 ezer PET-vizsgálat lenne indokolt (főként daganatos betegek körében). A PET-berendezés mindössze 20 percig tartó vizsgálattal az egész testet ábrázoló, kétféle, egymásra vetített, éles és pontos képet készít. Ebből korán felismerhetőekké válnak a nagy anyagcsere-igényű rákos folyamatok, a pontos hely meghatározásával az egész szervezetben. A PET/CT berendezéssel a legkisebb, néhány milliméteres rosszindulatú elváltozás is felfedezhetővé s így kezelhetővé tehető, ami megmentheti vagy jelentős mértékben meghosszabbíthatja a beteg életét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK