Orbán: Kétséges az euró 2010-es bevezetése

2006.01.31. 23:45

A Fidesz elnöke kétségesnek tartja az euró 2010-es magyarországi bevezetését. Orbán Viktor kedden a közszolgálati televízió Az Este című műsorában azt mondta, "hogy meg lehet-e tenni 2010-ben, efelől már komolyabb kétségeim vannak, mint a munkahelyteremtés felől". A nemzetközi megfigyelők is 2013-2014-et mondanak - tette hozzá.

A politikus szerint a választások időpontjára az államháztartási hiány "el fogja érni a 10 százalékot". Mint mondta, nem gondolja, hogy ezzel kapcsolatban jelentős csökkenést lehetne elérni egyik napról a másikra.

Az ellenzéki párt elnöke megismételte az országértékelésében elmondottakat, hogy az államháztartási hiány óriási mértékben növekszik, "az elmúlt négy évben annyi hitelt vettek föl, mint amennyit Kádár János 30 év alatt". Mint mondta, először az államadósság növekedésének a mértékét kell csökkenteni, utána pedig meg kell állítani.

Arra a kérdésre, hogy gondoskodó, nagy államot akar-e, a pártelnök azt mondta, "szeretnék kicsi, erős államot", amely mindenkinek azt tudja nyújtani, amire szüksége van, és kivitelezhető választ ad az emberek problémáira. Véleménye szerint el kell hárítani az akadályokat az emberek elől.

A Fidesz kormányra kerülése esetére megígérte, hogy júliustól csökkentik 10 százalékkal a társadalombiztosítási járulékot, és az elektromos áram ára is csökkenni fog. Mint mondta, ez nem kerül pénzbe a költségvetésnek, a villamos energia árát pedig már márciustól csökkenteni kellene, és ha ezt a kormány is így akarná, akkor "azt azonnal meg fogjuk szavazni a Parlamentben". A Fidesz nem ígéreteket tesz, hanem "megoldásokat" javasol - mondta.

Arra a kérdésre, hogy valóban hétre csökkentik-e a minisztériumok számát, úgy válaszolt: "több forgatókönyvünk létezik, én olvastam egy ilyet is (...) szakértői tanulmányban szerepel".

A Magyar Vizsla című kiadványról szólva azt mondta, hogy ha a civilek végre Magyarországon megnézik, hogy hova kerülnek az adóforintok, mint ahogy a szóban forgó szervezet teszi, és ezért ütik őket, "akkor inkább én velük vagyok szolidáris, és nem azokkal akik ütik őket".

KAPCSOLÓDÓ CIKK