Kirúgták a Gurcsány-cég adatait nézegető APEH-est

2006.01.31. 7:07

Hivatalvesztéssel sújtotta az adóhivatal azt az alkalmazottját, aki tavaly megnézte Gyurcsány Ferenc korábbi cége, a Fittelina Kft. adatait - írja a Népszabadság. Az érintettet három évig nem alkalmazhatja közigazgatási szerv. Az APEH közlése szerint a fegyelmi határozat még nem jogerős.

Eltávolították az APEH-ből azt az alkalmazottat, aki tavaly jogtalanul nézte meg Gyurcsány Ferenc kormányfő korábbi cégének, a Fittelina Kft.-nek az adatait - írja a Népszabadság. A cég ügyeiről a Magyar Nemzet közölt több cikket is ebben az időszakban. A lap szerint ugyanakkor az elhúzódó fegyelmi vizsgálat során - a dolgozó hosszú időre táppénzre ment - azt nem tudták bebizonyítani, hogy vissza is élt volna az adatokkal, vagy lemásolta volna azokat.

Az APEH közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyben az áll: "Az adóhivatal a köztisztviselői törvény alapján lefolytatta a fegyelmi vizsgálatot a dolgozó ügyében. Ennek eredményeként a fegyelmi tanács arra a megállapításra jutott, hogy az érintett köztisztviselő fegyelmi vétséget követett el, ezért a tanács hivatalvesztés fegyelmi büntetéssel sújtotta." Az APEH hozzátette: "A határozatot most kézbesítjük, a fegyelmi büntetés jelenleg nem jogerős."

A Népszabadság úgy tudja, az ügyben két hete döntött a fegyelmi tanács, egy nappal azelőtt, hogy a kormányfő részt vett volna az APEH évindító értekezletén. Ez egybeesett a kampány kezdetével. Az adóhivatal legalább száz lekérdezési ügyben indított már fegyelmi eljárást azóta, hogy Simicska Lajos, korábbi elnök bevezette a naplózási rendszert - írja a lap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK