Elmarad a szerdára tervezett ünnepnap

2006.01.31. 15:47

Szerdán, február 1-jén a korábbi tervek szerint állami ünnepnap lett volna, a köztársaság napja. Az erről szóló törvényjavaslat szerint országszerte megemlékeztek volna az 1946. február 1-jén megalakult második Magyar Köztársaságról. A kormány terve a parlamentben megbukott, így törvény helyett egy néhány mondatos megemlékezés lett a tervezett állami ünnepnapból.

Egy rövid parlamenti beszéddé zsugorodott a korábban tervezett új állami ünnep, a köztársaság napja. Bozóki András kulturális miniszter tavaly nyáron állt elő tervezetével, ami szerint hivatalos ünnepnappá tette volna február 1-jét, a második Magyar Köztársaság megalakulásának napját, a hatvanadik évforduló alkalmából.

A terv azonban kudarcba fulladt, a törvényjavaslat csak az általános vitáig jutott el, egyedül az MSZP támogatta a kormány tervezetét. Az SZDSZ-es Mécs Imre azt mondta, nem tud február 1-jére és 1946-ra úgy emlékezni, hogy ez ünnep lenne. Szerinte a köztársaság napja inkább október 23-a, mert az volt az igazi felszabadulás. Horváth János fideszes képviselő a kormány előterjesztéséhez módosító javaslatot nyújtott be, e szerint munkaszüneti nap is lett volna a köztársaság napja. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta, nem támogatja a javaslatot, mert az ünnepnap ötlete derült égből jött, előzmények nélküli.

Így a törvénybe foglalt hivatalos ünnep helyett a parlament hétfői plenáris ülésén Mandur László (MSZP) levezető elnök rövid beszédet mondott. E szerint hatvan évvel ezelőtt az államformáról született törvény nemcsak a köztársaságról döntött, hanem "preambulumában röviden visszatekintett történelmünk függetlenségi és republikánus hagyományaira is". Ha szomorúan gondolunk arra, hogy az első köztársaság alig néhány hónapig állt fenn, s a másodiknak is néhány év alatt vetett véget a sztálinista fordulat, "bízvást remélhetjük, a már megélt évek alapján, hogy a mi államunknak nem ez lesz a sorsa" - mondta.

Az [origo] megkereste a kulturális minisztériumot, hogy a törvényjavaslat elbukása ellenére terveznek-e megemlékezést. A tárcánál azonban nem tudtak válaszolni a kérdésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK