Ártatlannak vallja magát Torgyán bizalmasa

2006.01.31. 15:32

Tagadta bűnösségét a keddi bírósági tárgyaláson a Concordia-ügy elsőrendű vádlottja, Simon László, aki Torgyán József egykori kisgazda agrárminiszter bizalmasa volt. A volt minisztert tanúként fogja meghallgatni az ügyben a Fővárosi Bíróság.

A Fővárosi Bíróságon százmilliós nagyságrendű kárt okozó hűtlen kezelés, orgazdaság és más bűncselekmények elkövetésével vádolnak több mint húsz vádlottat a Concordia-perként emlegetett büntetőeljárásban. A keddi tárgyaláson az elsőrendű vádlott, Simon László tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, ártatlannak vallotta magát. Elmondása szerint 1992-94 között ismerte meg Torgyán Józsefet, később többször együtt nyaraltak, és a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) is találkozott a miniszterrel, de nem üzleti ügyek kapcsán.

Simon László hangsúlyozta, hogy soha nem volt az FVM-nél státusban, és "nem tudja értelmezni" azt, hogy a sajtó Torgyán József tanácsadójaként ír róla. Arra a kérdésre, hogy lett a GMS '96 ügyvezetője, Simon László többek között azt válaszolta: ebbe "az is belejátszott, hogy én ismertem Torgyán urat". Egyik feladata a GMS '96-nál az FVM-mel való kapcsolattartás volt - mondta a vádlott.

A vád szerint 1999-ben, illetve 2000-ben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tulajdonában lévő Concordia Rt., illetve az rt. tulajdonában lévő GMS '96 Kft. vezetői, alkalmazottai színlelt szerződéseket kötöttek, fiktív számlákat állítottak ki, amelyek után teljesítések nem történtek. Az eljárás adatai szerint a GMS '96-ot tulajdonló Concordia Rt., az akkori legnagyobb magyarországi közraktározó cég vezérigazgatója Korompai Nikolett, Simon László akkori élettársa és jelenlegi vádlott-társa volt. Simon nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy kellett-e az FVM tulajdonában lévő Concordia beleegyezése ahhoz, hogy őt kinevezzék a GMS '96 egyik ügyvezetőjévé, illetve ki volt az ő munkáltatója.

Simon László jelenleg vádlottja annak a másik, szintén a Fővárosi Bíróságon folyó büntetőeljárásnak is, amely az FVM volt politikai államtitkára, Szabadi Béla ellen indult. Torgyán József ellen nem indult büntetőeljárás, a volt minisztert mindkét ügyben tanúként fogja meghallgatni a Fővárosi Bíróság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK