Szerdánként törik el leginkább a diákok keze

2006.01.30. 8:03

A statisztikák szerint szeptemberben, szerdán, 11 órakor áll fenn a legnagyobb veszélye annak, hogy eltörik egy diák keze az iskolában - írja a Népszabadság. Míg az iskolákban a szeptember, az óvodában a május az az időszak, amikor a szokásosnál több baleset történik. Az óvodások főleg az udvaron, az iskolások leginkább a tornatermekben szenvednek balesetet.

Januárban gyakrabban törik kezüket, lábukat, szenvednek zúzódásokat a diákok az óraközi szünetekben, mint máskor - írja a Népszabadság. A balesetek 11 százaléka történik ebben az időszakban, míg decemberben csak hét százalékuk. Szűcs Gábor, az Oktatási Minisztérium vezető főtanácsosa a lapnak elmondta, ennek oka, hogy a téli szünet után a diákok lassan szoknak vissza az iskolai fegyelembe, illetve az ilyenkor gyakran vizes, jeges felületeken könnyebb elesni.

A statisztikák szerint évente négyezer baleset történik az iskolákban és óvodákban Magyarországon, de nem a január az igazi csúcsidőszak ebből a szempontból, hanem a szeptember. Ekkor történik az összes baleset 14 százaléka, legalábbis az iskolákban. A statisztikák szerint egy diáknak szerdán, 11 órakor a legnagyobb az esélye arra, hogy valamilyen baleset éri. Az óvodákban a május számít csúcsidőszaknak, ekkor az összes baleset 17 százaléka történik, a sérülések 73 százalékát az udvaron szerzik a kicsik.

A lap szerint a balesetek 36 százalékát tornatermekben, sportolás alatt szenvedik el a diákok. Leginkább kezük, lábuk sérül, az esetek 60 százalékában valamilyen törést szenvednek. Legfőképp a labdajáték a futás alatt történik ilyen, a sérülések 40 százaléka eséskor keletkezik. A szünetekben a balesetek tíz százalékát verekedések okozzák.

Ritka az, hogy nem megfelelő felügyelet vagy műszaki okok miatt történjen baleset, de van olyan, hogy a bemelegítés hiánya miatt sérül a diák, vagy valami ráesik. Régebben gyakori volt hogy kézilabda, vagy focikapu borult az iskolásokra, de erre már nagyon szigorúan odafigyelnek az iskolák.

A halállal végződő balesetek között a vezető a vízbe fulladás áll - például kirándulások során, de a halálos kimenetelű balesetek nem jellemzők az iskola világára - derül ki a Népszabadság írásából.

KAPCSOLÓDÓ CIKK