Húszmilliós bírság a debreceni önkormányzatnak

2006.01.30. 19:07

A közbeszerzési törvény megsértése miatt húszmillió forint bírságot szabott ki Debrecen város önkormányzatára a Közbeszerzési Döntőbizottság - közölte Gadus István, az SZDSZ Hajdú-Bihar megyei elnöke.

"A közbeszerzési eljárásokat vizsgáló Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította a debreceni fideszes vezetésű önkormányzat súlyosan jogsértő magatartását a fedett uszoda közbeszerzésének törvénytelenségei miatt" - mondta a politikus.

Gadus István emlékezetett rá, hogy a döntőbizottság elnöke hivatalból indított eljárást az uszodaépítés ügyében, s a testület határozata szerint önkormányzati beruházás valósul meg, amire közbeszerzési eljárást kellett volna kiírni. A bizottság szerint a közbeszerzési eljárás mellőzése olyan súlyos jogsértő magatartás, amely indokolja a bírság kiszabását.

Gadus István felkérte Kósa Lajost, Debrecen fideszes polgármesterét, gondoskodjon róla, hogy a város felelős vezetői fizessék meg a húszmillió forintot, és ne károsítsák meg a debreceni polgárokat. A debreceni önkormányzat az ügyben felülvizsgálati kérelemmel fordul a Fővárosi Bírósághoz - reagált a döntőbizottság határozatára a polgármesteri hivatal főosztályvezetője.

Szekeres Antal szerint ez a határozat a megkötött szerződéseket nem befolyásolja, az uszodaépítési munkák a terveknek megfelelő ütemben folytatódnak.