Jogsértően titkolódzik a KEHI

2006.01.30. 14:04

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) megsérti a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot - állítja az adatvédelmi biztos közleménye. Péterfalvi Attila felkérte a pénzügyminisztert, hogy kezdeményezze a KEHI-ről szóló kormányrendelet, nyilvánosságot korlátozó paragrafusának hatályon kívül helyezését. Veress János szerint a KEHI-re alkalmazható az "automatikus nyilvánosság-korlátozás".

"A KEHI-re vonatkozó jogszabályok, a KEHI titokminősítési gyakorlata, a KEHI elnökei által kiadott szolgálati titokköri jegyzékek számos ponton sértik a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot" - áll Péterfalvi Attila MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében. A KEHI hat évét átfogó, decemberben lezárult ombudsmani vizsgálat eredménye szerint "miközben a közpénzek nyilvánosságát biztosító garanciák szélesedtek, a közpénzek felhasználását ellenőrző KEHI tevékenységét a közvélemény alig ismerheti meg", a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot sértő gyakorlat pedig szinte lehetetlenné teszi a közpénzeket ellenőrző szerv kontrollját.

A biztos közleménye szerint az információ-szabadságról, továbbá az állam- és a szolgálati titokról szóló törvények megteremtették a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog kereteit. Az üvegzseb törvény pedig megszüntette annak a lehetőséget, hogy a közszféra szerveinek, gazdálkodással kapcsolatos adatait szolgálati titokká minősítsék. 2003 óta, az államháztartási szerveknek a közpénzeket érintő adataik egész sorát kell elektronikus úton közzétenniük.

Péterfalvi Attila ajánlásában felkérte a pénzügyminisztert, hogy kezdeményezze a KEHI-ről szóló kormányrendelet nyilvánosságot korlátozó paragrafusának hatályon kívül helyezését. A pénzügyminiszter a kifogásolt rendelkezés módosítására tett javaslatot. A pénzügyminiszter válaszában kifejtette, hogy álláspontja szerint a KEHI belső ellenőrzési tevékenységet végez, ezért alkalmazható a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényben foglalt "automatikus nyilvánosság-korlátozás".

Péterfalvi Attila kérésére a KEHI elnöke elrendelte a szervezet szolgálati titokköri jegyzékének felülvizsgálatát, közölte, hogy a minisztériumi vezetők külföldi utazásaival kapcsolatos, 2000-ben készült jelentés titokminősítésének érvényességi ideje lejárt, a jelentés tehát minősített adatot nem tartalmaz. Emellett megszüntette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének gazdálkodásával kapcsolatos, 2003-ban készült vizsgálati jelentés minősítését, elrendelte az orosz államadósság rendezésével kapcsolatos, 2003-ban készült vizsgálati jelentés titokminősítésének felülvizsgálatát, és intézkedett a KEHI vizsgálati jelentéseinek minősített, illetve minősített adatot nem tartalmazó részeinek elkülönítéséről.

"Az országos hatáskörű közigazgatási szervek között, szinte egyedülálló módon a KEHI-nek nincs önálló internetes honlapja, jóllehet e szervre is vonatkozik a közérdekű adatok kérelem nélküli közzétételének kötelezettsége" - állapította meg az adatvédelmi biztos. A KEHI elnöke az ajánlás kézhez vételét követően intézkedett arról, hogy a Miniszterelnöki Hivatal honlapján, a KEHI jogállásával és működésével kapcsolatos, legfontosabb közérdekű adatok megjelenjenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK