Vitára hívta a pénzügyminiszter Orbánt

2006.01.25. 14:08

Veres János pénzügyminiszter nyilvános vitára hívta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy a tb-járulék tízszázalékos csökkentésének és más ígéreteknek a fedezetéről beszéljenek. A Fidesz korábban azzal érvelt, hogy a járulékcsökkentés révén új munkahelyek jönnének létre, és ez fedezné a kieső költségvetési bevételt.

Nyilvános vitára hívta Veres János pénzügyminiszter Orbán Viktor Fidesz-elnököt. Veres János szerint Orbán egy hét alatt ezerkétszáz milliárd forintot ígért oda különböző célokra dömpingszerűen a közös adóforintokból, ami - Veres állítása szerint - megegyezik azzal az összeggel, amit a 2002-es választási ígéretek összesen kitettek.

A pénzügyminiszter egy nyílt levelet is írt Orbán Viktornak, amelyben kifejti: az elmúlt három és fél évben a gazdaság állapotáról szólva beszélt már katasztrófáról, államcsődről, infarktusról, töpörödésről és zsugorodásról, s ezek után napról napra újabb és újabb ígéretekkel hitegeti a választókat. "Vagy az államcsődöt és gazdasági infarktust vizionáló korábbi prognózisai voltak hamisak, vagy a mostani ígéreteit nem veszi komolyan, még Ön sem" - fogalmaz Veres János.

A politikus levelében tíz "tényszerű állítást" is felsorol, amelyből szerinte az derül ki, hogy Orbán Viktornak a tb-járulékok megkurtítására vonatkozó javaslata "egyvalamit bizonyosan csökkentene Magyarországon, a szociális biztonságot. Ha ön az alábbi tények, számok és adatok közül bármelyiket vitatja, kérem, közölje velem. Készen állok egy Önnel egyeztetett időpontban ebben a kérdésben nyilvános vitát folytatni" - írja a pénzügyminiszter.

A felsorolt tíz állítás között szerepel, hogy ha tíz százalékkal csökkenne a tb-járulék, akkor megszűnne a 13.  havi nyugdíj, s további háromhavi nyugdíjnak megfelelő összeggel kellene csökkenteni a kifizetéseket, vagy teljesen megszűnnének a gyógyszertámogatások, valamint a táppénz, a gyed, a terhességi-gyermekágyi segély, a baleseti járadék.

Veres János nyilatkozatára Fidesz részéről Halász János frakciószóvivő reagált közleményében. E szerint "négy év alatt gyarapodhattunk, erősödhettünk volna, ehelyett az ország a térség éllovasából sereghajtóvá lett. A Medgyessy-Gyurcsány-kormány azonban továbbra is csak a sikerpropagandával foglalkozik, nem a magyar embereket érintő súlyos gondokkal. Vészes népességfogyás, aggasztó népegészség, növekvő munkanélküliség, pénzügyi eladósodás, gazdasági kiszolgáltatottság, mára már kifizethetetlen megélhetési költségek. Ezek a 21. század magyar kihívásai, és éppen ezekre nem ad választ a mai országvezetés" - írta Halász.

Közölte azt is, hogy "a mostani, spekulációra épülő gazdaság helyett munkára épülő gazdaságot kell működtetni. Le kell számolnunk azzal a téveszmével, hogy a teljes foglalkoztatottság nem megvalósítható, hiszen Magyarország legjobb erőforrása a munka. Július 1-től 29-ről 19 százalékra csökkentjük a társadalombiztosítási járulékot, ennek következtében megerősödnek egy év alatt legalább 150 ezer új munkahely jöhet létre. Így több pénz jut a nyugdíjak kifizetésére és az egészségügy színvonalának emelésére, lehetővé válik a 14. havi nyugdíj bevezetése, és még számos, az emberek érdekét szolgáló intézkedés. Mindezt alapos, átgondolt számítások igazolják, miközben a kormányzat érzelmi alapon próbál megalapozatlan félelmeket kelteni az idősek körében" - közölte a szóvivő. Arra azonban nem tért ki a közlemény, hogy Orbán Viktor vitázna-e Veres Jánossal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK