Forró teát keres a munkahelyeken az ÁNTSZ

2006.01.25. 17:45

Szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tart a közeljövőben az ÁNTSZ, hogy a munkáltatók betartják-e a "hideg munkahelyekre" vonatkozó munkavédelmi rendelkezéseket. Kötelező a meleg tea és az óránkénti pihenő.

Ellenőrizni fogják, hogy a munkáltató biztosítja-e a megfelelő védőitalt, védőruházatot, valamint azt, hogy a munkavállaló meleg, fűtött helyiségben tölthesse az óránként járó 5-10 perces pihenőidejét - mondta az MTI-nek Kovács Márta, a Pest megyei ÁNTSZ osztályvezetője.

Elmondta azt is, hogy védőitalnak az 50 Celsius-fok hőmérsékletű tea számít, és a rendelet értelmében egyéni védőöltözetet kell biztosítani a dolgozóknak. Hideg munkahelyről akkor beszélünk, ha a munkaidő felében a napi középhőmérséklet szabadban a plusz négy fokot, zárt térben a plusz tíz fokot nem éri el - közölte Kovács Márta.

Tájékoztatása szerint tavaly jellemzően az építőipari tevékenységet folytatókat, a hulladékszállítással foglalkozó cégeket és üzemanyagtöltő-állomásokat ellenőrizték.

Kovács Márta elmondta: a múlt évben lefolytatott ellenőrzések során nem szabtak ki bírságot, és ez várhatóan az idén is így lesz, de határozatban szólítják fel a munkaadót a megfelelő munkakörülmények kialakítására, amelyet visszaellenőriznek az ÁNTSZ munkatársai.

A tapasztalat az, hogy a munkáltatók többsége eleget tett a határozatban foglaltaknak - közölte az ÁNTSZ osztályvezetője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK