Négyszeres pénzt követelt négy sebész

2006.01.25. 10:58

A jelenlegi díjazásuknak a négyszereséért dolgozott volna tovább a Tolna Megyei Kórházban négy sebész. Mivel a kórház nem tudta teljesíteni pénzügyi követelésüket, az orvosok benyújtották felmondásukat. Az elmúlt öt évben összesen tíz orvos hagyta el a kórház sebészetét.

Négy sebész adjunktus nyújtotta be hétfőn felmondását a Tolna Megyei Kórházban. A szakorvosok kft.-t alapítottak és a korábbi díjazásuknak körülbelül a négy, négy és félszeresét követelték a kórháztól. A sebészek napidíjként fejenként 50 ezer forintot, hétközi ügyeleti díjra 40 ezer forintot, hétvégi ügyeletre 72 ezer forintot kértek a kórház közlése szerint.

Az egyeztető tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért a sebészek hétfőn bejelentették, hogy lemondanak közalkalmazotti munkaviszonyukról, és elmennek a kórházból - közölte kedden a kórház főigazgatója, Muth Lajos. "Tudni kell, hogy ezek az igények, a mai magyar egészségügyben kigazdálkodhatatlanok (...), rövid úton lehetetlen helyzetbe hozta volna az intézményt és ennek következtében az erkölcsi és szakmai színvonalat is érintette volna" - mondta a főigazgató.

A 60 ágyas sebészeti osztályon a főorvos mellett két szakorvos és hét, szakvizsga előtt álló sebész maradt, az elmúlt öt évben, a most felmondottakkal együtt, összesen tíz orvos hagyta el a sebészeti osztályt különböző okok miatt

A helyzet megoldására többféle lehetőséget vázolt fel az igazgató: megkeresik a korábban elment orvosokat, hogy vállaljanak egy-egy ügyeletet, szakrendelést. Elképzelhető az is, hogy Pécsről járnak át vállalkozó orvosok. Hozzátette: a távozó szakorvosoknak két hónap a felmondási idejük, de az orvosok kérték ennek egy hónapra való lerövidítését. Erről még nem született döntés.

"A mi kórházunkat is súlyosan érintene egy hasonló helyzet, ilyen összegeket mi sem tudnánk kifizetni egy-egy orvosnak" - mondta az [origo]-nak Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója. A szállítók állandóan emelik az áraikat, nőnek az energiaárak is, ezeket a változásokat pedig nem követi annak az összegnek a nagysága, amit havonta kiadásokra lehet fordítani - tette hozzá. Ebben a kórházban az elmúlt 10 év alatt egyetlen olyan orvos volt, aki azért mondott fel, mert kapott egy sokkal jobb ajánlatot. "Általában egy-egy szakterület specialistáira jellemző, hogy elcsábítják őket máshova" - mondta a Zala Megyei Kórház főigazgatója, aki a Kórházszövetség elnökségi tagja.

A kórházak annyira szűk létszámmal dolgoznak, hogy valószínűleg nem tudnak kisegíteni szakemberekkel egy másik kórházat. Az igazgatók azért sem szeretik ideiglenesen átengedni az orvosaikat, mert attól tartanak, hogy átcsábítják őket - mondta Csidei Irén. Szerinte az orvosok körében általában nagy az elégedetlenség a fizetések miatt, de a sebészek pont a jobban kereső orvosok közé tartoznak.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK