Befagyott a Tisza felső szakasza

2006.01.25. 14:17

A napok óta tartó nagy hideg miatt zajlik a jég a Dunán, a víz felületének közel felét jégtáblák borítják.  A Tisza felső szakasza pedig befagyott. A jegesedés miatt nehezen közlekednek a kompok. A két folyón elsőfokú jégvédelmi készültséget rendeltek el.

Zajlik a Duna, a Tisza felső szakasza pedig befagyott, így a két folyón elsőfokú jégvédelmi készültséget rendeltek el - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szóvivője szerdán. R. Bakonyi Ágnes elmondta: a Dunán a napok óta tartó nagy hideg miatt zajlik a jég, a víz felületének mintegy 20-60 százalékát 10 centiméter vastag jégtáblák borítják. A Tiszán pedig Tivadartól Kisköréig áll a jég.

A Dunán tizenegy jégtörő hajó áll készenlétben: hét az újpesti kikötőben, négy Bajánál állomásozik. A Tiszán kilenc jégtörő hajó vethető be, ebből Tokajnál három, Tiszalöknél négy, Kiskörénél pedig kettő tartózkodik. A készültség várhatóan február végéig érvényben marad.

Miután a Duna viszonylag gyors folyású, magyarországi szakasza igen ritkán fagy be, ehhez a szakemberek szerint egy hónapon át mínusz tíz fok körüli átlaghőmérsékletre lenne szükség. A Tisza-völgyi folyók többsége viszont befagyott, kivéve a Sajót, a Sebes-Köröst, a Hármas-Köröst és a Tisza egyes szakaszait. A jég vastagsága 10-20 cm, de egyes helyeken 60 centiméter is feltorlódott.

A jegesedés miatt a Tiszán és a Szamoson állnak a kompok. A Tiszán Tiszatardosnál szerda reggel elindították a járatot. A Dunán is bizonytalan a kompforgalom, jelenleg állnak a kompok Szobnál, Dunakeszinél, Szentendrénél, Tökölnél, Paksnál, illetve Adony és Lórév között. Vác és Tahitótfalu között zavartalan a kompforgalom, Visegrádnál délután négy óráig közlekednek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK