Hejcére látogatott a szlovák védelmi miniszter

2006.01.25. 19:07

A múlt hét csütörtöki szlovák katonai repülőgép-szerencsétlenség helyszínéhez közeli Hejcére látogatott a szlovák védelmi miniszter szerda délután, hogy köszönetet mondjon a segítségnyújtásban részt vett helyi lakosoknak.

Juraj Liskát a vezérkari főnök helyettese, Mikita János altábornagy fogadta a magyar-szlovák határon, és közösen látogattak el a hejcei művelődési házba - nyilatkozta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője. Itt találkoztak a hejcei polgármesterrel és azokkal a helyi lakosokkal, akik részt vettek a lezuhant repülőgép mentési munkálataiban. Juraj Liska megköszönte a szerencsétlenség áldozatainak mentésében segédkezők munkáját.

A miniszter azzal a két magyar rendőrrel is találkozott, akik elsőként találták meg a tragédia helyszínén a baleset egyetlen túlélőjét. A tervek szerint Szlovákia emlékművet állít a tragédia áldozatainak Hejcén, a templomhoz közeli téren. Az emlékműhöz a repülőgép néhány maradványát is felhasználják majd.

A tragédia 42 áldozatától csütörtökön a szlovákiai Eperjesen (Presov) vesznek hivatalosan búcsút. A délelőtt 11 órakor kezdődő gyászszertartáson állami pompával, katonai díszsortűz és a légierő repülőgépeinek tiszteletkörei mellett búcsúznak el az áldozatoktól.

A gyászszertartáson ott lesz a magyar államfő, Sólyom László, a kormányt pedig Juhász Ferenc honvédelmi miniszter képviseli. A megemlékezésen részt vesz Havril András vezérezredes, vezérkari főnök is.
A magyarországi laktanyákban hétfő óta fekete zászlókkal emlékeznek a tragédia áldozataira.

KAPCSOLÓDÓ CIKK