Ingyengyógyszert ígér gyerekeknek és időseknek Orbán

2006.01.24. 11:08

Ingyen gyógyszer a gyerekeknek és az időseknek - ezt ígéri Orbán Viktor, ha a Fidesz hatalomra kerül. A 14-dik havi nyugdíj és a tb-járulék 10 százalékpontos csökkentéséhez hasonlóan, Gyurcsány Ferenc ezt az ígéretet is agyrémnek nevezte. A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szakmailag megvalósíthatónak tartja Orbán ötletét, de ehhez szerinte növelni kellene a gyógyszerkasszát.

A Fidesz lehetségesnek tartja, hogy hatalomra jutását követően másfél évvel, néhány betegségcsoportban szenvedő idősek és három évnél fiatalabb gyerekek térítésmentesen juthatnának hozzá gyógyszerekhez - mondta Orbán Viktor hétfőn, Pécsett. Hozzátette: a részleteket Mikola István volt egészségügyi miniszter később jelenti be. A volt miniszterelnök a Változás 2006 elnevezésű, országértékelő beszélgetésen kijelentette: a gyógyszerek áráért a kormányzat felelősséggel tartozik. Amíg 2002-ben, a polgári kormány megállapodást kötött a gyógyszergyártókkal, hogy három éven keresztül, négy százaléknál jobban nem nőhetnek a gyógyszerárak, a kormányváltást követően, az elmúlt három és fél évben ezen készítmények árai, átlagosan 30 százalékkal emelkedtek - közölte a Fidesz elnöke.  

 

Az elmúlt hat évben, a legmagasabb gyógyszerár-emelkedés 1999-ben volt, 33 százalékos - mondta Gyurcsány Ferenc kedd reggeli rádióinterjújában. A miniszterelnök emlékeztetett: 2000-ben 26 százalékos volt a drágulás és ez a növekedés folyamatosan csökkent; tíz százalék alá ment 2003-ban, 2004-ben, 2005-ben kilenc százalék körül volt. Most, 2006 elején azt ígérték a gyógyszergyártók, hogy lényegében nem emelnek árat - tette hozzá a miniszterelnök.

 

Növelni kellene a gyógyszerkasszát

 

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szakmailag megvalósíthatónak tartja Orbán Viktor ígéretét, bár konkrétan nem nevezték meg a betegségcsoportokat. Hávelné Szatmári Katalin az [origo]-nak elmondta: az Európai Unió sok országában van olyen gyógyszertámogatási rendszer, amelyben a százalékos és fix gyógyszertámogatás mellett bizonyos korcsoportokat, vagy betegségcsoportokat támogatnak. Nagy-Britanniában például a hetven évnél idősebbek ingyen jutnak a gyógyszerekhez, míg Németországban a nyugdíjasokon kívül a tizennyolc év alattiaknak nem kell fizetniük. Gazdaságilag akkor kivitelezhető a Fidesz javaslata, ha a gyógyszerkassza mértékét megnövelik, de a kamarai elnök szerint ez politikai szándék kérdése.

 

Hasonlóan nyilatkozott az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke. Székely Krisztina azt mondta: nagy örömmel veszik, hogy a jó terápiákat még szélesebb körben kívánják elérhetőbbé tenni, de remélik, hogy ez nem más rovására történi. A gyógyszerkassza kerete már most is szűk, ezért bíznak benne, hogy plusz forrásokat is rendelnek a javaslathoz - tette hozzá. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajtóosztályának vezetője, Fellner Zsuzsa elhárította kérdéseinket.

 

Orbán Viktor Pécsett arról is beszélt, hogy "mi, magyarok, luxusprofitot fizetünk", mert "az állam ott, ahol módja lenne arra, hogy megvédje az embereket, megvédje a luxusprofit kapzsi törekvéseivel szemben, széttárja a kezét és nem látja el a kötelességét. Nem a polgárok oldalán áll, hanem áthúzódott a nagytőke oldalára". Az egészségügyről szólva kifejtette: a Fidesz állami felelősséggel működő ágazatban gondolkodik, azt nem privatizált kórházak láncolataként képzeli el, az egészségügyi dolgozók fizetését pedig közelíteni kell az európai bérekhez.

 

A Fidesz elnöke korábban már ígéretet tett arra, hogy július 1-től 29-ről 19 százalékra csökkentik a tb-járulékot, és felvetette a 14. havi nyugdíj bevezetését is.

 

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a TV2 Mokka című műsorában kedden azt mondta, a határtalan köztehercsökkentésre és a százmilliárdos kiadásokra tett javaslatok elkoptatják a politikusok maradék hitelét, leginkább azét, aki ezt mondja nap mint nap, közben pedig éveken keresztül azt mondta, hogy olyan bajban van a gazdaság, hogy mindjárt össze fog omlani. Gyurcsány Ferenc "agyrémnek" nevezte a Fidesznek a tb-járulék csökkentésére, a 14. havi nyugdíjra, bizonyos korcsoportok esetében egyes gyógyszerek ingyenességére vonatkozó javaslatát. Szerinte a szocialistáké az arany középút, mert biztosításalapú egészségügyre van szükség, valóságos, versengő szolgáltatással, míg a Fidesz szerint nem kell reform, csak több pénz, az SZDSZ pedig nemcsak a szolgáltatási, hanem a biztosítási oldalon is nagy versenyt szeretne.

 

Nagy Szilvia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK