Jól van az újabb élődonoros műtéten átesett kislány

2006.01.24. 7:56

Jól van az a kislány, akin néhány napja Magyarországon másodikként végeztek élődonoros szervátültetést. A két és fél éves kislány az édesanyja egyik májlebenyét kapta meg - írja a Népszabdság.

Jól van, és hamarosan elkerül az intenzív osztályról az a két és fél éves kislány, akin néhány nappal ezelőtt Magyarországon másodikként végeztek élődonoros szervátültetést - írja a Népszabadság.

A gyerek a múlt hét elején került fel a sürgősségi várólistára. Csütörtök reggel a transzplantációs klinika vezetői jelezték: nincs szükség a szervre, mert élő donorhoz folyamodnak. A beavatkozással kapcsolatban azonban a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinika hírzárlatot rendelt el.

A Népszabadság úgy tudja: a kislány az édesanyja egyik májlebenyét kapta meg. A csütörtökön megoperált kislánynak nagyon sürgető szüksége volt az új szervre. Az orvosok emiatt döntöttek a 36 órán át tartó szervkeresés után az élődonoros beavatkozás mellett. A kislányra még legalább két-három heti kórházi ápolás vár. Ez idő alatt a korai kilökődés jeleit, valamint a szövődmények esetleges kialakulását figyelik az orvosok.

Annak ellenére, hogy a gyermekek esetében májátültetés elvégzésére Magyarországnak a németországi Hamburg klinikájával van együttműködési szerződése, az elmúlt két évben egyre gyakrabban került sor itthoni beavatkozásra. Szőnyi László, az I. számú gyermekklinika adjunktusa a Népszabadságnak elmondta: csak a 15, illetve 20 kilogrammnál kisebb testsúlyú gyerek esetében kerül szóba a külföldi beavatkozás. Minden más esetben az elmúlt két évben már itthon végezték el az átültetést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK