Habsburg Ottó a hungaro-pesszimizmust ostorozza

2006.01.24. 20:43

Hasznos lenne mielőbb megszabadulni a "hungaro-pesszimizmustól", mert ez az elmúlt ezer év viharait megért nép tehetséges; az Unió jövőbeni bővítésével járó újabb határmegszűnések pedig segítik "összenőni" ezt a népet - mondta a Páneurópai Unió tiszteletbeli elnöke Hévízen tartott előadásában, kedden este.

"A magyarság egy - ezer év történelmi viharait túlélt - érték- és kultúrközösség is, ez a tény és a nép tehetsége az egyik legnagyobb erősség. Ezért is igen hasznos lenne mielőbb megszabadulni a még mindig létező hungaro-pesszimizmustól, s a 'globalizáció elgázol bennünket' típusú felesleges riogatásoktól" - hangsúlyozta Habsburg Ottó.

Az Unióban, a nemzetközi életben jól ismert politikus az általa eddig megélt 93 év főbb tapasztalatait sorolva a nyitott, tevékeny, egyéni szellemi javakat - például a népek és nyelvek ismeretét - is gyarapító életfelfogásra biztatott.

Mint mondta: azért járja az országot, mert úgy érzi, hogy ezzel "segít felerősíteni az optimizmust", amelyre az elmúlt másfél évtizedbeli "történelmi jelentőségű társadalmi-gazdasági átalakulás és fejlődés", s az unión belüli nagyobb biztonság minden okot megad. Ennek "a fejlődésnek a további esélyei is megvannak a maga sok tennivalójával együtt, amelyek nem nélkülözhetik ezután sem a megalapozott bizakodást" - tette hozzá az előadó.

"Közeleg a parlamenti választás, ami mindig jövőt alakító esemény, (...) menjünk el szavazni, mert senki nem lehet közömbös. Másrészt adjuk át egymásnak a megfelelő optimizmust is" - hangsúlyozta hévízi előadásában Habsburg Ottó.

KAPCSOLÓDÓ CIKK