Két tucat törvényt még keresztülvinne az MSZP

2006.01.23. 18:12

Még két tucat törvényjavaslatot tárgyalna meg az MSZP az Országgyűlés tavaszi ülésszakán. Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint ezeket az előterjesztéseket a rövidre szabott parlamenti ülésszak alatt is el tudják fogadni.

A parlament a hátralévő hetekben "nem béna kacsaként működik": még két tucat törvényjavaslatot kíván megtárgyalni és elfogadni az Országgyűlés tavaszi ülésszakán az MSZP-frakció - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője hétfőn Budapesten.

Lendvai a legfontosabb előterjesztések között a gyermekek védelméről szóló törvény, az esélyegyenlőségi jogszabályok és a földgáz biztonsági készletezéséről szóló törvény módosítását említette a képviselőcsoport évadnyitó frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón.

A kormánypárti politikus elmondta, hogy új javaslat benyújtásán nem gondolkodnak, de ezeket az előterjesztéseket akkor is el tudják fogadni, ha február közepén van az utolsó parlamenti ülés.

A kormánypárti politikus szerint a gyermekek védelméről szóló törvény módosításával a családok nem csak a szeptemberi tanévkezdéskor kapnak gyermekenként egyszeri ötezer forintos támogatást, hanem decemberben is. Mint mondta, ha elfogadják a jogszabályt, akkor az ingyen tankönyvre, étkezésre való jogosultság összeghatára is emelkedik. Azok a családok lesznek erre jogosultak, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a minimálbér 120 százalékát.

Lendvai Ildikó az esélyegyenlőségi törvény és az Országos Fogyatékosügyi Program módosításáról elmondta, hogy az akadálymentesítés konkrét időrendjét szabja meg. Ezenkívül módosítaná az akadálymentesítés fogalmát, például a vakok számára is alkalmassá kell tenni az épületeket.

Az MSZP megtárgyalná az életüktől és szabadságuktól jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló előterjesztést, valamint a polgárőrségről szóló törvény módosítását is.

Ha a földgáz készletezéséről szóló törvényt sikerül módosítani, akkor 2012 helyett már 2010-re felépülhet egy tározó, amely garantálná az energiaellátás biztonságát - mondta a frakcióvezető. Egy másik javaslat pedig az erőművek esetén is visszaállítaná a hatósági ár rendszerét - tette hozzá.

Lendvai elmondta, a kormány benyújtja az Országgyűlésnek az új konvergenciaprogramot, az önkormányzatok címzett támogatásáról szóló előterjesztés elfogadásával pedig 72 fejlesztés indulhat el, 60 milliárd forint értékben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK