Újra kormányra készül az SZDSZ

2006.01.22. 12:05

Ismét kormányra akar kerülni az SZDSZ, Kuncze Gábor szerint csak így akadályozható meg, hogy a gátlástalanság és a demagógia hatalomra kerülhessen. A vasárnapi kampány-nyitó rendezvényen egy embert máris sikerült megnyerniük: Kóka János végre belépett a pártba.

Választási győzelemre készül az SZDSZ - derült ki a liberális párt mai küldöttgyűlésén. Kuncze Gábor pártelnök beszéde is erről szólt, de a szónokok háta mögött lévő feliraton is az szerepelt: "a 2006-os választásokat mi, liberálisok nyerhetjük meg". Aztán kiderült: győzelem alatt a parlamentbe kerülést értik, hogy ne kétpárti rendszer legyen, s hogy ismét kormányzati erő legyen az SZDSZ.

 

A legfőbb törekvés, hogy jobban szerepeljen a párt, mint 2002-ben. A cél 8 százalék, vagyis ugyanannyi mint az európai parlamenti választáson, valamint, hogy ismét kormányzati pozícióba kerüljön az SZDSZ - jelentette ki Kuncze Gábor. A pártelnök szerint csak így akadályozható meg, hogy a populizmus, a gátlástalanság, a demagógia ismét kormányra kerülhessen. Kuncze bár nem mondta ki, de nyilvánvalóan a a Fideszre utalt.

 

Kuncze Gábor végzett egy kis leltárt: mi az, ami a 2002-es ígéretek közül teljesült. A sorkatonaság eltörlése, a diplomás minimálbér a közszférában teljes siker, az adócsökkentés és az átláthatóbb közigazgatás terén történt előrelépés, az egészségügy átalakítását viszont nem sikerült elérni. Ugyanakkor az SZDSZ érdemének tartja a pártelnök a miniszterelnök-váltást is, mert "ez kellett ahhoz, hogy a koalíció visszaszerezze a folytatás esélyét".

 

Büszkén vállalhatjuk ezt a teljesítményt - foglalta össze az elmúlt négy évet Kuncze Gábor, majd egyenként méltatta a "méltatlan támadások kereszttüzében dolgozó" szabad demokrata miniszterek, Magyar Bálint, Kóka János és Csillag István, Kovács Kálmán, valamint Persányi Miklós és Kóródi Mária "államférfiak" teljesítményét. Az egyébként a realitásokat hangsúlyozó politikus nem talált hibát a tárcavezetők munkájában.

 

Szezonja van az országértékelésnek - tért át a többi pártra Kuncze Gábor. Mint mondta, két véleményt lehet majd hallani: az egyik szerint itt minden rossz, rettenetes állapotban van, de minden megoldódik, ha azokra szavazunk, akiknek csöpög a nyála a hatalomért. A másik vélemény szerint itt minden fantasztikus, és nagyon jól haladunk. "Ne legyünk annyira igénytelenek, hogy a két nagy párttal versengünk ebben" - tanácsolta a pártelnök. Ő úgy értékelte az országot, hogy jó helyzetben van, de nem szabad hátradőlni, olyan fejlődési pályára kell állítani hazánkat, amely évtizedekre biztosítja az ország jövőjét, mert felelősséggel tartozunk gyermekeinkért és unokáinkért. Ezért nem szabad az ócska populizmusra hallgatva elszalasztani a lehetőségeket - tette hozzá Kuncze Gábor.

 

A gazdasági versenyképesség, a tudás, a jó egészségügyi ellátás, a szegényekért tett lépések megvalósítása érdekében reális, megvalósítható programra van szükség - az SZDSZ-é ilyen -, nem pedig demagóg, populista, olcsó népszerűség-hajhászó ígéretekre - jelentette ki a pártelnök. A liberálisok programját ismertetve kitért az infrastruktúra-fejlesztésre, a választások utáni azonnali egészségügyi reformra - ebből nem engednek -, az egykulcsos adó bevezetésére.

 

Kuncze Gábor szerint azért érhetnek el jó eredményt a szabad demokraták, mert elegük van az embereknek a könnyű álmot ígérő program-hazugságokból, a populizmusból, s a többpártrendszernek, a józan észnek megnyerhetik az embereket. A gondolkodó, igényes szavazókra számítanak a liberálisok, akik nem ülnek fel a demagógiának - fogalmazott a pártelnök. Miután őt borzalommal tölti el a negatív kampány, amelyet például Demszky Gábor ellen folytatnak egyesek, az SZDSZ őszinte, szabadszellemű, programalapú kampányt folytat. A liberális tábor nagyobb, mint a párt támogatása, ezért el kell érni, hogy a liberális párt és a liberális szavazók egymásra találjanak, menjünk, nyerjük meg a választásokat - zárta szavait Kuncze Gábor.

 

Egy egymásra találás máris történt: a mikrofonhoz lépő Kóka János gazdasági miniszter, a párt egyéni képviselő-jelöltje bejelentette, hogy vasárnap belépett az SZDSZ-be. A taps elülte után pedig arról beszélt, hogy azért, mert ő fiatal és jómódú, sokan szívtelennek tartják, pedig azt szeretné, ha mindenki kigazdagodna a szegénységből. A szocialisták felzárkózni, a konzervatívok bezárkózni akarnak, a liberálisok pedig kitörni - mondta a politikus.

 

Az egész napos kampány-nyitó rendezvény a Szabadság, verseny, szolidaritás című választási program vitájával folytatódott, majd a küldöttgyűlés egy ellenszavazattal és egy tartózkodással elfogadta a 2006-2010 közötti időszakra vonatkozó programot a Kongresszusi Központban.

 

Nagy Szilvia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK