Elkezdődött a mentőhelikopterek visszaadása

2006.01.20. 16:12

A korábbi üzemeltető cég ferihegyi bázisán pénteken 10 órakor hozzákezdett az állami mentőhelikopterek átadásához az Országos Mentőszolgálatnak - tudta meg az [origo]. A felek a vidéki gépek visszaadásának jövő heti időpontjaiban is megállapodtak. A cég 10 pilótát bocsát el, őket valószínűleg alkalmazni fogja az állami tulajdonú kht., amely átveszi a gépek karbantartását.

A mentőhelikoptereket korábban üzemeltető BASe Kft. csütörtökön jelentette be, hogy hajlandó átadni a mentőhelikoptereket az OMSZ-nek, amely ezentúl egy saját tulajdonú kht.-vel végeztetné a műszaki karbantartást. Edelényi Gábor, a BASe Kft. szóvivője elmondta, hogy péntek délelőtt 10 órától megkezdődtek a gépek átadásának operatív teendői, dokumentumok, alkatrészek számbavétele.

A munkában a BASe Kft., az OMSZ és annak kht.-ja részt vesz, és az elmérgesedett helyzet miatt jelen vannak a Polgári Légügyi Hatóság emberei is.

- Egy helikopter átadása minden szükséges dokumentummal és a papírmunkával még alapesetben is beletelne egy hétbe. Péntekre egy javítás előtt álló gépet már előkészítettünk az átadásra, de talán kettőre is sor kerül - mondta a szóvivő. - A vidéki (2 debreceni, 2 miskolci, 1 pápai) gépek átadásának ütemezésében is sikerült megállapodni, ezeket a jövő héten bonyolítjuk le - tette hozzá Edelényi Gábor.

Szintén jelenleg zajlik a helikoptereket repülő 10 pilóta munkaviszonyának felbontása - mondta a szóvivő. Őket valószínűleg tovább foglalkoztatja a leendő üzemeltető.

Mint arról korábban beszámoltunk, a mentőszolgálat hanyag üzemeltetésre hivatkozva felmondta szerződését a céggel, amely először nem volt hajlandó visszaadni az állami helikoptereket. Az OMSZ emiatt feljelentést tett, de a nyomozást az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette.

KAPCSOLÓDÓ CIKK