Katonai főügyész Sólyom új jelöltje

Vágólapra másolva!
Kovács Tamás katonai főügyészt jelöli a Legfőbb Ügyészség élére Sólyom László államfő, akinek korábbi jelöltje elbukott a kormánypártok ellenállásán.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn bejelentette, Kovács Tamás katonai főügyészt jelöli legfőbb ügyésznek. Az új jelöltet a Sándor-palotában mutatta be a parlamenti pártok frakcióvezetőinek. A köztársasági elnök sajtófőnöke korábban azt mondta, a jelölt megnevezése előtt az államfő kikéri szakmai szervezetek véleményét is.

Sólyom azt mondta, a pártokkal ezúttal sem egyeztet a kérdésről, ahogyan az előző jelölt megnevezése előtt sem tette. Az Országgyűlés Sólyom első főügyész-jelöltjét, Horányi Miklóst nem választotta meg, mivel csak az ellenzék támogatta a szegedi főügyészt.

A frakcióvezetők ezúttal kedvezően fogadták Kovács Tamás jelölését. Az MSZP képviselőcsoportját vezető Lendvai Ildikó az államfővel történt megbeszélés után újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a jelöltről a frakció dönt, de "a köztársasági elnök úr meggyőző érvei és a jelölt életútja jelentős segítséget ad ehhez a döntéshez".

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP frakciószövetség nevében közölte: a két képviselőcsoport "nagy valószínűséggel támogatni tudja a jelöltet".

Kuncze Gábor SZDSZ-es frakcióvezető azt mondta, támogatólag terjeszti a frakció elé a jelölést. Az MDF képviselőcsoportját vezető Herényi Károly kijelentette: örül a jelölésnek; pártja frakciója "az alkotmány ismeretében ahogy kell, úgy fog eljárni". A frakcióvezetők valamennyien hangsúlyozták, tiszteletben tartják a köztársasági elnök jelölési jogát.

"Nagyon nagy megtiszteltetés saját magam és az ügyészi hivatásrend iránt is, hogy rám esett Sólyom László köztársasági elnök úr választása" - mondta hétfőn Budapesten újságíróknak Kovács Tamás. A Tolna megyéből származó jelölt Pécsett szerzett jogi diplomát. 1990-ben a köztársasági elnök a legfőbb ügyész helyettesévé, katonai főügyésszé nevezte ki. 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.

Kovács Tamás altábornagy a katonai fegyelmi és büntetőjog különböző elméleti kérdéseivel is foglalkozott, a "Katonai Jog és Igazságszolgáltatás" című szakfolyóiratban több írást publikált a fegyelmi jog, a katonai büntetőjog és büntető eljárásjog köréből. A legutóbbi időkben a katonai kriminológiával, illetve a katonai igazságszolgáltatás szervezeti kérdéseiről jelentek meg írásai.