Máskor óránként hívják a meteorológusokat

Vágólapra másolva!
Mindig kell lennie B tervnek, és nem árt óránként hívni a meteorológusokat - vélik az általunk megkérdezett rendezvényszervező cégek, ám a jelek szerint a vasárnap esti tűzijáték esetében nem működtek ezek az elvek. Annak ellenére sem, hogy a meteorológusok előre jelezték a vihart. Egyelőre senki nem vállalja a felelősséget, és több érintett is a kormányra mutogat. Egy kormányrendelet egyébként kimondja, erős szélben abba kell hagyni a tűzijátékot, igaz, ebben az esetben ez már valószínűleg késő lett volna.
Vágólapra másolva!

A legalább négy halálos áldozatot követelő vasárnapi vihar ügyében indított kormányzati vizsgálat feladata - a kormányszóvivő közlése szerint - annak tisztázása, hogy az időjárásra vonatkozóan milyen előrejelzések álltak rendelkezésre, valamint hogy lett volna-e lehetőség arra, hogy a rendezvény eredeti forgatókönyvétől eltérjenek. Egyelőre úgy tűnik, hogy a felelősséget senki nem akarja vállalni a történtekért, pedig számos nyitott kérdés van.

"Mi csak lebonyolítottuk"

A tűzijátékot szervező Nexus Event Rendezvényügynökség egyik munkatársa kérdésünkre azt mondta, hogy a Miniszterelnöki Hivatal 17 órára ígért tájékoztatása előtt biztosan nem nyilatkoznak. "A tűzijátékot a Miniszterelnöki Hivatal rendelte meg, mi csak lebonyolítottuk" - mondta a cég munkatársa. A cég egyébként már korábban is szervezett augusztus 20-i tűzijátékot Budapesten.

Demszky Gábor főpolgármester szintén a kormányra mutogatott, mikor hétfő délutáni sajtótájékoztatón azt mondta, az állami ünnep lebonyolítása kormányzati kompetencia. Hozzátette, ugyancsak kormányzati hatáskör a felelősség megállapítása is. A főpolgármester még éjszaka közölte azt is, ha a tűzijáték szervezői az Országos Meteorológiai Szolgálat 20 óra körül kiadott előrejelzésére hivatkozva lemondták volna a tűzijátékot, akkor nem következtek volna be a halálos tragédiába torkolló balesetek.

Demszky tehát 20 órakor közzétett előrejelzésről beszélt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályvezetője ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, a közelgő esti veszélyről szóló értesítést "nem sokkal" a vihar bekövetkezte előtt kapták meg.

Szombaton már lehetett tudni róla

Pedig a vihar nem volt váratlan, az [origo] időjárásrovatáért felelős ICI Interaktív Meteorológia már péntek este jelezte a vasárnap délutántól várható viharokat, majd szombat estétől kezdődően egész vasárnap folyamán figyelmeztetett a várható veszélyre. Pintér Ferenc, az ICI Interaktív Meteorológiai Szolgálat elnöke elmondta, két napon keresztül folyamatosan figyelmeztettek arra, hogy egyre növekvő a valószínűsége annak: a tűzijáték alatt vihar lesz. Péntektől ugyanis már lehetett tudni, hogy vasárnap délután, illetve este nagy viharok vetnek véget a hőhullámnak, de akkor azt még nem lehetett megmondani, hogy pontosan hány órakor és hol lesz vihar.

Szombat este viszont már arra is figyelmeztettek az előrejelzések, hogy veszélybe kerülhet a tűzijáték, mivel a hideghullám pont azokban az órákban érkezhet meg és jó eséllyel heves viharokat is hozhat, amikorra a tűzijátékot tervezték - mondta Pintér Ferenc. Azt pedig, hogy komoly a viharveszély a tűzijáték ideje alatt Budapesten, vasárnap este fél kilenckor egyértelművé tették a jelentések.

Molnár László, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa elmondta, az ő prognózisukban is az állt, hogy várhatóan kilenc óra körül éri el Budapestet a zivatarzóna. Molnár László elmondta azt is, hogy a BRFK előzetesen érdeklődött a meteorológiai szolgálatnál, a budapesti tűzijáték szervezői azonban nem. Pedig Pintér Ferenc szerint - ha a szervezők követik ezeket a folyamatokat - lett volna idő arra, hogy figyelmeztessék a tömeget: számítsanak esőre, viharra, vagy akár el is halasszák a tűzijátékot.

"Mindig kell lennie egy B tervnek"

Lényegében erre - vagyis a halasztásra vagy a program módosítására - vonatkozik a kormányzati vizsgálat másik kérdése is, vagyis hogy lett volna-e lehetőség arra, hogy a rendezvény eredeti forgatókönyvétől eltérjenek.

A szabadtéri rendezvényeket szervező cégek általában rendszeresen érdeklődnek a várható időjárásról - ezt több, általunk megkérdezett hasonló profilú cég munkatársa is megerősítette. "Óránként fel szoktuk hívni a meteorológiai szolgálatot" - mondta az [origo]-nak Horváth György, a Celebrate Produkciós és Rendezvényiroda munkatársa arra a kérdésre, hogy egy nagyobb szabadtéri rendezvény előkészítésénél tájékozódnak-e az időjárásról.

"Némileg növeli a költségeket, ha készül vészforgatókönyv rossz idő esetére, a megrendelőtől függ, hogy igényel-e ilyet" - tette hozzá a többnyire csapatépítésekkel foglalkozó rendezvényszervező cég munkatársa. "Rossz idő esetére egyszerűbb programokkal készülünk, de még nem fordult olyan elő, hogy a tervezett rendezvényt teljesen elmosta volna az eső" - tette hozzá Horváth György.

"Mindig kell egy B terv" - mondta egy másik rendezvényszervező, aki azonban azt is hozzátette, hogy egész más, ha egy ezerfős rendezvényről van szó, mint ha egymillió résztvevőt, illetve nézőt kell fedél alá terelni az eső elől.

Erős szélben le kellett volna fújni

Mint arra Lázár János fideszes képviselő felhívta a figyelmet, kormányrendelet szabályozza, hogy mit kell tenni, ha erős szél támad egy olyan rendezvényen, ahol pirotechnikai eszközöket használnak. "Erős szélben a pirotechnikai termékek felhasználásának lebonyolítását el kell halasztani, valamint amennyiben elkezdték, úgy a felelős pirotechnikus állítsa le a működtetést, ha ez lehetséges" - áll a 155/2003-as kormányrendeletben.

A tűzijáték egyik pirotechnikai felelőse, Pataki István az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szervezőknek, a katasztrófavédelemnek vagy a tűzijátékot engedélyező tűzoltóságnak és rendőrségnek lett volna joga a rendezvény előtt lefújni a programot. Pataki szerint amennyiben erre csak röviddel a tűzijáték előtt került volna sor, akkor is bekövetkeztek volna a balesetek, hiszen a tömeg már jóval a program kezdete előtt elfoglalta helyét a rakparton és környékén, és a balesetek nem a tűzijáték, hanem a vihar következményei voltak..

Tiefenthaler Eszter - Komáromi Gergely