A bátor rendőrökre marad a képviselők szondáztatása

Vágólapra másolva!
Elbukott az a törvényjavaslat, amely egyértelműen rendezte volna: mentelmi jogára hivatkozva kibújhat-e az alkoholszonda megfújása alól egy képviselő vagy sem. A tervezet az ellenzék tiltakozásán vérzett el, bár a Fidesz azt állítja, hogy ők is szondáztatáspártiak, de a javasolt módosítások nem voltak számukra megfelelők. Elméletileg jelenleg is meg kell fújniuk a szondát a képviselőknek, de a gyakorlatban ez nem mindig van így.
Vágólapra másolva!

Elbukott az országgyűlési képviselők mentelmi jogát megváltoztató törvényjavaslat hétfőn, a nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülésnapon, mert az ellenzéki pártok nem támogatták a kétharmados többséget igénylő változtatásokat. Az elvetett szabályok közül a leginkább figyelemre méltó módosítás az lett volna, amely egyértelműen rendezni kívánta: meg kell-e fújnia az alkoholszondát egy képviselőnek a közúti ellenőrzésnél vagy nem. A Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter által benyújtott javaslaton belül a parlament így csak az egyszerű többséget igénylő részeket fogadta el, ezeket már csak a köztársasági elnöknek kell aláírnia.

Pedig, mint az indoklásból kiderül, eredetileg főként a mentelmi jog "megtépázott tekintélyét" szerették volna visszaállítani, hiszen az utóbbi években több, különböző párthoz tartozó politikus is a mentelmi jogra hivatkozva bújt ki az ittas vezetés kiszűrésére szolgáló szonda megfújása (hivatalos elnevezéssel: légzésminta adása) alól.

"Jelenleg is azt írja elő a törvény, hogy a mentelmi jogra hivatkozva a képviselők nem kerülhetik el egy közúti ellenőrzésnél a szonda megfújását, viszont a gyakorlatban ez nem minden esetben érvényesül" - mondta az [origo]-nak Sepsi Tibor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium osztályvezetője.

"Sőt, még olyan bírósági állásfoglalás is született, amelyből éppen ezzel ellentétes következtetés vonható le, tehát nem egységes a joggyakorlat" - tette hozzá Sepsi Tibor. Szerinte ez indokolta a változtatásokat: ha a tárca által kidolgozott törvényjavaslatot elfogadták volna, az új szabályokból egyértelműen következett volna, hogy az ilyen ellenőrzésnél az országgyűlési képviselő nem tagadhatja meg az együttműködést a hatóságokkal.

A Fidesz büntetné, ha valaki nem fújná

"Mi is azt gondoljuk, hogy az országgyűlési képviselőnek meg kell fújnia a szondát, ha megállítja a rendőr, mint ahogy jelenleg is ezt írja elő a törvény" - jelentette ki Répássy Róbert. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint eredeti formájában a mostani törvényjavaslat nemhogy egyértelműbbé tette volna a helyzetet, hanem inkább még rendezetlenebbé. Szerinte ugyanis még nehezebben értelmezhető szabályokat tartalmazott.

"A módosító javaslatainkat viszont nem fogadták el, annak ellenére sem, hogy még a koalíciós többséggel működő alkotmányügyi bizottság is alkalmatlannak tartotta a változtatásokat, amelyeket nem is támogatott" - mondta Répássy, aki szerint így nem maradt más választásuk, mint nemmel szavazni. "Utólag viszont úgy tüntetik fel, mintha a Fidesz a képviselők számára kiváltságokat próbált volna teremteni" - tette hozzá.

Így továbbra is maradnak az eredeti szabályok, amelyekből bármennyire is az következne, hogy a közúti ellenőrzésen ugyanúgy szondáztatható, ellenőrizhető egy képviselő, mint bárki más, a gyakorlatban ez nem biztos, hogy érvényesül. Répássy Róbert szerint a "rendőröknek is nagyobb bátorsággal" kellene kezelnie az ilyen eseteket, másrészt ez "politikai kultúra kérdése".

Arra a kérdésre, hogy új, konkrétabb szabályok nélkül a jövőben mi a garancia arra, hogy nem bújnak a mentelmi jog mögé a politikusok, ha az ittasságukat akarja ellenőrizni rendőr, Répássy azt válaszolta: biztos benne, hogy a fideszes képviselők ilyet nem tennének. "Ha mégis, akkor az a legsúlyosabb etikai vétség, amiért a frakció etikai bizottsága elé kellene állnia a képviselőnek" - tette hozzá a politikus. Elismerte azonban, hogy ez - bár a politikusi pályán törést jelenthet - kevésbé súlyos következményt jelent, mint ami adott esetben ittas vezetésért járna.

Gergely Zsófia