Válaszoltak a sztrájkkal fenyegetőző tanároknak

Vágólapra másolva!
Péntekig kell kijelölnie a kormánynak, hogy ki tárgyaljon a sztrájkkal fenyegetőző pedagógusokkal. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet azért állított fel sztrájkbizottságot, mert szeritük az Országgyűlés egyeztetés nélkül fogadta el a tanárok óraszámát növelő javaslatot. Az oktatási tárca ezzel szemben állítja: többször is egyeztettek az érintett szakszervezetekkel.
Vágólapra másolva!

Sztrájkbizottságot hozott létre a közoktatási törvény hétfői módosítása után a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a kormánynak így péntekig kell megnevezni, hogy kit jelöl ki tárgyalópartnernek a tanárokkal szemben. Ha ez megtörténik, hét napon belül kell megkezdeni az egyeztető tárgyalásokat.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke a sztrájkbizottság felállítását azzal indokolta, hogy a kormány egyeztetés nélkül nyújtotta be az Országgyűlésnek a tanárok óraszámát növelő javaslatot. A parlament hétfői döntése alapján 2006 szeptemberétől a pedagógusoknak külön díjazás nélkül pluszban heti 2 tanítási óra rendelhető el - vagyis nem kötelező -, főként tehetséggondozásra, korrepetálásra és táborozásra.

Kerpen szerint így egyes tanárok 20, mások pedig 22 órát dolgoznak majd ugyanazért a bérért. Az a tanár, aki pedig korábban külön óradíjat kapott a korrepetálásért, akár 10-11 ezerrel forinttal is kevesebbet kereshet ezentúl - állítja a PDSZ elnöke.

2007 szeptemberétől a pedagógusoknak ezenfelül további 2, de már kötelező óraszámnövelést írnak elő. A PDSZ szerint az összesen heti 4 óra többlet megkönnyítheti a tanárok elbocsátását. Az eredeti javaslat értelmében idén szeptembertől vezették volna be a kötelező és az ezen felül elrendelhető óraszámemeléseket, az MSZP-frakció ellenkezése emiatt ezt azonban két év alatt vezetik be.

A PDSZ elnöke az [origo]-nak elmondta: a legfőbb kifogásuk, hogy szerintük a kormány nem készített a törvénymódosítás előtt elemzéseket, többek között a pedagógusok munkaterheléséről sem. Kerpen szerint ezt annak ellenére sem tette meg a kormány, hogy korábban a szakszervezet ezen kérésére nyitott volt.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium az [origo]-hoz eljuttatott közleményében ezzel szemben azt állítja, hogy az elmúlt hetekben folyamatos volt az érdekegyeztetés az érdekképviseletek és a minisztérium között. Hiller István miniszter júniusi hivatalba lépésekor fogadta a közoktatásban érdekelt négy szakszervezet vezetőit, a közoktatási törvény módosítása előtt ismét tárgyalt a szakszervezetekből álló Közoktatási Érdekegyeztető Tanáccsal - olvasható a közleményben.

A tárca ennek ellenére kész a további tárgyalásokra, valamint arra, hogy közvetítő szerepet vállaljon a pedagógus munkavállalók és a munkáltatók - önkormányzatok és más fenntartók - közötti tárgyalásokon.