Félmilliót fizet a vezetékrongáló pilóta

Vágólapra másolva!
A bíróság szerint a lakosságot veszélyeztette az a pilóta, aki a múlt héten repülőjével egy távvezetéknek ütközött, ezért a férfit 500 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta. Az ítélet jogerős, miután a vádlott és az ügyész sem nyújtott be fellebbezést.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Városi Bíróság a légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségében mondta ki bűnösnek és 500 ezer forint pénzbírsággal sújtotta jogerős ítéletében azt a pilótát, aki az elmúlt héten sportrepülőgépével egy távvezetéknek ütközött a csongrádi megyeszékhelyen.

Az 1978 óta repülő, a Malévnál másodpilótaként dolgozó férfi július 11-én légi fotózás előkészítése miatt végzett munkarepülést a Tisza fölött, s bár már azon a napon is kétszer elrepült a távvezeték felett, későn észlelte a kábeleket, és repülőgépe függőleges vezérsíkjával nekiütközött a legalsó vezetéknek.

A pilóta elmondta, miután megpillantotta a kábeleket, nem látott más lehetőséget, mint hogy a gépet lefelé kormányozva elkerülje az ütközést, ám ez nem sikerült. A baleset során a jármű és a távvezeték is megsérült, a gépben 4-5 millió forintnyi, az elektromos berendezésben kétmillió forintnyi kár keletkezett.

A pilóta a tárgyaláson elmondta, az ütközést követően addig emelkedett, míg meg nem pillantotta a repülőteret, és a lehető legkisebb manőverezéssel, a város felett átrepülve kényszerleszállást hajtott végre.

A bíróság ítéletében megállapította, hogy a férfi a légi közlekedésre vonatkozó szabályok megsértésével veszélyeztette utasa és a távvezeték közelében található vízitelepen tartózkodó gyerekek és nevelőik épségét.

A bíró elmondta: a pilóta a város lakosságát is veszélynek tette ki, amikor sérült gépével a város fölött átrepülve hajtott végre kényszerleszállást a szegedi repülőtéren. A bíróság a légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségében mondta ki bűnösnek a férfit, és ezért 500 ezer forint pénzbírsággal sújtotta. Az ítéletet az ügyész és a vádlott is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.