Aprópénzt spórolnak a szakállamtitkárokon

Vágólapra másolva!
Nagyszabású állami karcsúsítást hirdetett a kormány, de például a szakállamtitkárokon gyakorlatilag semmit sem sikerült spórolni, szinte pont ugyanannyi fizetést kapnak összességében, mint korábban a helyettes államtitkárok. Az államtitkárok száma harmadára csökkent, ők most havi 14 millió forintba kerülnek. A kormányzati takarékoskodás következtében a minisztereken havi 6 milliót sikerült megtakarítani.
Vágólapra másolva!

Egy július elsején hatályba lépett kormányrendelet szabályozza a miniszterek, államtitkárok juttatásait. E szerint kevesebb autót kapnak a miniszterek egy július 1-jén hatályba lépett kormányrendelet szerint: kettő helyett egy Audi A6-ost használhatnak. A rendelet miatt feleslegessé váló autókat eladják: összesen mintegy 320-szal, 751-ről 433-ra csökken a minisztériumokban használt autók száma. Lakást továbbra is kérhetnek a budapesti ingatlannal nem rendelkező állami vezetők, de azt még nem tudni, hányan élnek a lehetőséggel, még csak most mérik fel az igényeket.

Mivel az államigazgatási reform keretében csökkentették az állami vezetők számát, így kevesebben tarthatnak majd igényt a különböző juttatásokra. A spórolás a minisztereken jól sikerült: a korábbi 17 helyett most 12 miniszter van, ez a Kormányszóvivői Iroda által készített kimutatás szerint havi hatmillió forint megtakarítást jelent, jelenleg 14 millió 800 ezer forintot keres havonta a 12 tárcavezető, vagyis fejenként mintegy 1 millió 234 ezer forintot.

Az államtitkárok száma ennél radikálisabban csökkent. Az előző kormányzati ciklusban összesen 45 politikai, közigazgatási és címzetes államtitkár dolgozott, most összesen 15 államtitkár maradt. A politikai államtitkárok alapilletménye 444 ezer, a közigazgatási államtitkároké 331 ezer forint volt a 45 államtitkár alapilletménye, a kimutatás szerint összesen 17, 9 millió forint volt havonta, egyéb juttatások, pótlékok nélkül.

Jelenleg az államtitkárok alapilletménye 6,6 millió forint havonta. Illetmény-kiegészítéssel, vezetői illetménypótlékkal együtt azonban már fejenként 949 ezer forintot keresnek a vezetők, így összesen a 15 államtitkár 14 millió forintot kap havonta, ráadásul az alapilletményt a miniszterelnök 30 százalékkal megemelheti.

A szakállamtitkári kar eltartása lényegében ugyanannyiba kerül, mint amennyit korábbi megfelelőikre, a helyettes államtitkárokra költött az állam. Korábban 64 helyettes államtitkár volt, most 60 szakállamtitkár van. Az előző ciklusban havi 20 millió forint volt a helyettes államtitkárok illetményalapja összesen, most pedig a szakállamtitkárok illetményalapja 19,8 millió. Jelentősen csökkent viszont a fősztályvezetők száma, 426-ról 230-ra, a minisztériumok összlétszáma pedig 8057-ről 6168 főre módosult.

Komáromi Gergely