Nem daráltak élő csirkét a szaktárca szerint

Vágólapra másolva!
Feljelentést tesz Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő, miután a Délmagyarország című lap arról számolt be, hogy információi szerint élve daráltak le csirkéket az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi telepén. A szárnyasok a madárinfluenzával fertőzött vagy a H5N1 vírussal veszélyeztetett területekről származtak. A földművelésügyi minisztérium tagadja, hogy a telepen élve daráltak volna állatokat.
Vágólapra másolva!

Állatkínzás miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a rendőrségen Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő, miután a Délmagyarország című lap arról számolt be, hogy az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi telepén több szárnyast élve daráltak le. Gusztos Péter elmondta: feljelentésében azt kéri, hogy a rendőrség vizsgálja ki, az eset nem ütközik-e a büntető törvénykönyv állatkínzásra vonatkozó passzusaiba, illetve nem sérti-e az állatvédelmi törvényt. A képviselő hozzátette: az üggyel kapcsoltban interpellációt is benyújt a földművelésügyi miniszterhez.

Gusztos Péter az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: nem vádaskodik, és nem gondolja, hogy ez a cég lenne a felelős a történtekért, azt tartja valószínűnek, hogy valaki gondatlanul járt el, ezért tesz rendőrségi feljelentést.

A madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozására hatszázezer szárnyas elpusztítását rendelték el a múlt hónapban Bács-Kiskun megyében. A csirkék, tyúkok, libák, kacsák és egyéb háziszárnyasok jelentős részét Csongrád megyében, az ATEV (Állatifehérje Takarmányokat Előállító Vállalat) Zrt. hódmezővásárhelyi, egyébként a legszigorúbb EU-előírásoknak is megfelelő gyárában semmisítették meg, pontosabban dolgozták fel - olvasható a Délmagyarország keddi számában.

A napilap több forrásból is megerősített információi szerint a naposcsibék, kacsák, libák egy részét élve darálták le. Az újság informátorai egymástól függetlenül állítják: saját szemükkel látták, hogy az apró szárnyasok még éltek, amikor a "feldolgozásukat" a hódmezővásárhelyi gyárban megkezdték. Ketten titokban lefényképeztek olyan kiskacsákat és pár napos libákat, amelyeket néhány pillanat múlva ledaráltak. Egy ilyen felvételt - melyen látható, hogy élő szárnyasokat továbbít a csigasor a darálóba - a lap is közöl címoldalán.

A hódmezővásárhelyi gyár igazgatója a Délmagyarországnak nem akarta kommentálni az újság információit. Az [origo] megkeresésére az ATEV Zrt.-nél nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, mindössze annyit közöltek, hogy Gráf József földművelésügyi miniszter tájékoztatást kért az ATEV vezérigazgatójától, ennek az igazgató a nap folyamán eleget tett. A megyei főállatorvos a Délmagyarországnak azt mondta, nem hiszi, hogy az ATEV-nél élve darálták volna le a szárnyasok egy részét.

Dékány András, a földművelésügyi tárca szóvivője az [origo]-nak elmondta: a feldolgozóban nem sértették meg az előírásokat, élő állatokat nem daráltak le a telepen. A szóvivő azt azonban elismerte, hogy a madárinfluenza miatt leölt állatok közül június 14-én 6 kacsa, június 25-én pedig 7 liba valóban életben maradt. Ezeket elkülönítették, a szárnyasokat az állatorvos leölte, és csak ezután kerültek darálóba. A szóvivő hozzátette: mivel a madárinfluenza miatt az elmúlt hetekben félmillió háziszárnyast kellett megsemmisíteni, előfordult, hogy a begyűjtést követő elgázosítást néhány állat túlélte. Élve azonban nem daráltak le állatokat - tette hozzá Dékány.

[origo]/MTI