Visszaesett Gyurcsány népszerűsége

Vágólapra másolva!
Az összes kormánypárti politikus népszerűsége csökkent az elmúlt hetekben, de leginkább a kormányfő iránti rokonszenv apadt a Szonda Ipsos felmérése szerint, amelyről a Népszabadság számol be. A megszorítások bejelentését követően Gyurcsány Ferenc így a népszerűségi lista ötödik helyére szorult vissza, a Fidesz elnökének, Orbán Viktornak a megítélése viszont valamennyivel javult.
Vágólapra másolva!

Veszítettek a kormánypárti politikusok népszerűségükből az elmúlt hónapban a Szonda Ipsos felmérése szerint, a leginkább Gyurcsány Ferenc, akinek a múlt hónapban mért 56 pontos népszerűségi indexe 48-ra csökkent. A kormányfő ennek ellenére a lista második helyéről csak az ötödikre csúszott vissza, ugyanis mindenkinek csökkent a pontszáma az élmezőnyben.

Az élen Szili Katalin áll, akit Sólyom László, majd az MDF-elnöke, Dávid Ibolya és Göncz Kinga külügyminiszter követ. Gyurcsány Ferenc az 5. helyre szorult vissza, megítélése leginkább az aktív dolgozók, a nyugdíj előtt járók, az alapfokú és szakmunkás képzettségűek, valamint a kisebb-közepes városokban élők körében romlott. Felkerült viszont a listára két új miniszter: a honvédelemért felelős Szekeres Imre az emberek többsége számára már ismert, az egészségügyi tárca újdonsült vezetője, Molnár Lajos nevét viszont még kevesen - csak minden negyedik választó - ismeri. A népszerűségi lista első tíz helyén található politikusok közül csak Fideszes Orbán Viktor megítélése javult, ezzel ő jelenleg a hetedik.

A nemrég bejelentett megszorítások okán a Szonda Ipsos összevetette a politikusok népszerűségének alakulását az 1995 elején bevezetett Bokros-csomag időszakában mért adatokkal, de számos eltérést tapasztalt a két esemény körülményei között. A '94-es választás után a miniszterelnök rokonszenvpontszáma csökkent valamennyivel, de a hirtelen romlás a meglepetésszerű gazdasági megszorítások után következett be: Horn Gyula egyetlen hónap alatt 11, Bokros Lajos 8 pontot veszített.

A mostani gazdasági intézkedések nem érték váratlanul a közvéleményt, ezért nem következett be a főszereplők megítélésének drasztikus leromlása, mint 1995-ben, amikor csak Bokros és Horn népszerűsége sínylette meg a megszorításokat, a többi kormánypárti politikusé nem. Most viszont az összes koalíciós politikus iránti rokonszenv apadt.