Enyhe büntetéssel megúszhatja Princz Gábor

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott az ügyész a 35 milliárdos hűtlen kezeléssel vádolt Princz Gábornak és társainak. Az ügyész szerint enyhítő körülménynek számít a bűncselekmények óta eltelt hosszú idő. Elsőfokú ítélet júliusban várható a Postabank-perben.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott az ügyész a Postabank-ügy büntetőperének keddi tárgyalásán a 35 milliárdos hűtlen kezeléssel vádolt Princz Gábornak és társainak. Az ügyész vádbeszédében a büntetéskiszabás kapcsán nyomatékos enyhítő körülményként említette a jelentős időmúlást, azt, hogy a bűncselekmények elkövetése óta egy évtized telt el, továbbá a vádlottak büntetlen előéletét.

A vád szerint a pénzintézet vezetői 1995 és 1997 között szándékosan megszegték törvényi kötelezettségeiket, hibás üzletpolitikát folytattak, sorozatosan megtévesztették a bank tulajdonosait és a bankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot, és jól prosperáló bank látszatát keltették.

Princz Gábor 1988-tól vezette a Postabankot. Az ország akkor második legnagyobb bankja fokozatosan csúszott a krónikus tőkehiány állapotába, ami az elemzések szerint a növekedés fő gátja volt. Az elhibázott stratégia 1997-ben bankválsághoz vezetett, amikor elterjedt, hogy a Postabank a csőd szélén áll. A "Postabank-pánik" során a betétesek hosszú sorban állás után körülbelül 30-40 milliárd forintot vettek ki a bankból.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) 1999-es jelentése szerint a Postabank több esetben színlelt szerződéssel legalizált tranzakciókat hajtott végre, amelyekkel manipulálni tudták a mutatókat. Így történhetett, hogy évekig nem derült fény a bank meggyengült helyzetére. Csak 1998-ban a Postabank 150 milliárdos veszteséget termelt. Ennek fő oka, hogy nem szabtak gátat a pénzkiáramlásnak. Ennek során történtek azok a tranzakciók, amelyek tovább rontották a bank anyagi helyzetét. Ezekben az ügyfelek (cégek és magánszemélyek) egy szűk csoportját a betétesek pénzéből korlátlan anyagi előnyökhöz juttatták. A kedvezményben részesülők egy csoportját tartalmazza az úgynevezett VIP-lista. Princz Gábort az Orbán-kormány hivatalba lépése után nem sokkal eltávolították ugyan, de állítólag ilyen ügyleteket az ő távozása után is lebonyolítottak.

Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója és hat egykori vezetőtársa az eljárás során tagadta bűnösségét. A büntetőper csütörtökön védőbeszédekkel folytatódik. A Fővárosi Bíróság elsőfokú határozatát várhatóan júliusban hirdeti ki.