Sólyom kényes egyensúlyra törekszik Bushnál

Vágólapra másolva!
Kritikát és bírálatot nem kap majd George Bush amerikai elnök a magyar köztársasági elnöktől, de Sólyom Lászlónak lesznek észrevételei az emberi jogokkal kapcsolatban. Mint a magyar államfő szóvivőjétől megtudtuk, Sólyom kényes egyensúlyra törekszik a megbeszélés alatt, hogy a közleményében beígért eszmecsere ne bosszantsa fel az amerikai elnököt.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délutáni közleménye szerint "eszmecserét" kezdeményez a magyar köztársasági elnök június 22-én George Bushsal történő megbeszélése alatt "a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok terjesztésének leghatékonyabb eszközeiről". A közlemény szerint az államfő "hangsúlyozni kívánja az emberi jogok érvényesítésének szükségességét a terrorizmus elleni harc miatt jelentkező fokozott biztonsági kockázatok körülményei között is".

Az Egyesült Államokat nemzetközi jogvédő szervezetek többször is bírálták, mondván, a terrorizmus elleni harc során jogsértő eszközökhöz folyamodik. Jogvédők ilyennek tartják például azt, hogy a guantánamói támaszponton évek óta tartanak fogva terrorizmussal gyanúsított személyeket mindenféle bírósági eljárás nélkül. Az iraki háború jogosságát is kétségbe vonták sokan, köztük az ENSZ főtitkára is.

Az államfő sajtófőnöke, Wéber Ferenc ugyanakkor kérdésünkre azt mondta, hogy "udvariatlanság lenne a találkozó előtt a tartalmi kérdések részleteibe bocsátkozni". Hozzátette: "várhatóan nem konkrét példákkal fog előállni Sólyom László".

Wéber szerint nem lesz sem "kritika", sem "bírálat" Bush irányába a magyar államfő részéről, ellenben "észrevételeket" tesz majd Sólyom, és "közös gondolkodásra" hív az emberi jogok érvényesítése kapcsán. Azt mondta a szóvivő, hogy "meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a megbeszélés alatt. Sólyom László diplomáciai érzékére van bízva, hogy megtalálja ezt. Ez egy kényes egyensúly, ennek elérésére törekszik majd az elnök úr" - fogalmazott a szóvivő.

Sólyom szóba hozza majd "a jövő generációk iránti felelősség ügyét is", valamint a magyar vízumkényszert. A köztársasági elnök szóvivője szerint bíznak benne, hogy ez utóbbi kapcsán sikerül előrelépést elérni.

Megválasztása után nem sokkal Sólyom László nyilvánosan bírálta azt a tengerentúli gyakorlatot, miszerint az Egyesült Államokba belépni szándékozóktól ujjlenyomatot vesznek a biztonsági szolgálat emberei. Közölte, ő addig nem teszi be a lábát az országba, míg ez az általa jogsértőnek nevezett gyakorlat fennáll. Sólyom aztán mégis elutazott a tengerentúlra, de tőle nem vettek ujjlenyomatot, miután államfőként érkezett az ENSZ közgyűlésére. Ezt a témát Sólyom László szintén nem hozza fel a csütörtöki megbeszélés során.

Lencsés Csaba