Kevés az orvos az egyre több allergiásra

Vágólapra másolva!
Jelenleg körülbelül hárommillió allergiás él Magyarországon, de számuk évente kétszázezerrel emelkedik. Nagy részük azonban nem jut el a szakemberekhez. Egymillió ember olyan helyen él, ahol nincs a közelben allergológus szakorvos - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Hiány van allergológusokból a fővárosi kórházakban, van, hogy a vizsgálatokra heteket kell várni. Vidéken azonban még rosszabb a helyzet, van olyan megye, ahol összesen csak egy ilyen szakember dolgozik.

Dr. Nékám Kristóf, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke szerint egymillió ember él olyan környéken, ahol a közelben nincs allergológus. Miközben összesen hárommillió embert érint valamilyen allergia országszerte, és számuk évente 200 ezerrel nő, allergológus szakvizsgával jelenleg 210 orvos rendelkezik, de róluk sem tudni, hogy a területen dolgoznak-e. Pedig ma már minden harmadik gyerek allergiás, 2015-re várhatóan minden második embernél jelentkezik a betegség.

Ráadásul az is nehezíti, a gyógyítást, hogy sokan csak a súlyos tünetek megjelenésével, későn kerülnek orvoshoz. A betegség felismerése sem könnyű a nem tipikus tünetek miatt. A betegek életminősége, teljesítménye romlik. A túlérzékenység sokuknál asztmává alakulhat, és minél súlyosabb a kór annál drágább a kezelés. Tavaly 22 milliárd forint ment el az allergia kezelésére - derül ki a Népszabadság írásából.