Vágólapra másolva!
A Duna áradása miatt lezárták hétfő délelőtt a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Margit híd között. A rakpartot legkorábban szerdán nyithatják meg. Vasárnap a Tisza ismét elöntötte a szegedi alsó rakpartot, az áradó folyók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozzák a legtöbb problémát. Közben továbbra sem találják azt a hétéves kisfiút, akit vasárnap sodort el a megáradt Sajó.
Vágólapra másolva!

Nem találják továbbra sem azt a hétéves kisfiút, aki a Sajóba ömlő patakba csúszott, majd a megáradt folyó magával sodorta vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajólászlófalvánál - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. A gyerek három másik társával ment a megáradt patakhoz.

A Duna áradása miatt hétfő délelőtt a fővárosban lezárták a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Margit híd között - közölte a Fővinform. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szerint a lezárt szakaszt szerdáig biztosan nem nyitják meg a forgalom előtt. A Duna tetőzését Budapesten hétfőre várják. A folyó vízállása hétfő délelőtt 605 centiméter volt.

A Tisza áradása miatt vasárnap éjszaka ismét lezárták a szegedi alsó rakpartot - közölte az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A rakpartot korábban március 13-án zárták le, és egészen május 28-ig szünetelt az úton a közlekedés. Szegednél a folyó vízszintje hétfőn reggel 571 centiméter volt. A szegedi szakaszon nincs árvízvédelmi készültség, az első fokozatot 650 centiméteres vízállásnál rendelik el.

Borsodban a legrosszabb

Dobson Tibor, az OKF szóvivője elmondta: a folyók áradása az ország észak-keleti részén, ezen belül is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozza a legtöbb problémát. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 24 településen közel 370 épületet fenyeget a víz. A házakat eddig több mint 15 ezer homokzsákkal sikerült megvédeni, innen nem kellett családokat kitelepíteni.

A Pest megyei Inárcson a belvíz miatt egy lakóház egyik oldala bedőlt, az itt élő háromgyermekes családot kitelepítették. Bedőlt egy lakatlan lakóház fala Monoron is. Bár az épületben voltak illegális házfoglalók, személyi sérülés itt sem történt. A tűzoltókat összesen közel ezer esetben riasztották országszerte, ez két-két és félszer annyi riasztást jelent, mint egy átlagos hétvégén.

Kilenc utat öntött el Hernád

A Hernád áradása miatt hétfőn reggel lezárták a forgalom elöl a Hernádszentandrás-Pere közötti út egy szakaszát, így már összességében kilenc úton nem lehet közlekedni vízátfolyás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A Hernád vize hömpölyög a Sajólád-Bőcs közötti úton Bőcs belterületén, a Novajidrány-Vizsoly közötti út egy rövid szakaszán, és Hernádszentandrás-Pere között is. Nem lehet közlekedni a tardonai bekötő úton sem. A Sajó áradása miatt a Sajivánka-Sajókaza közötti út egy szakaszát, a sajóörösi bekötő utat, a Putnok-Borsodbóta közötti utat és több más alsóbb rendű utat zárták le.

A Hernád vízállása valószínűleg meghaladja az eddig mért legmagasabb vízszintet, a folyó várhatóan június 5-én tetőzik majd Hidasnémetinél 430 centiméteren. a Sajón, a Hernádon és a Taktán harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el hétfőn.

Várhatóan szerdán tetőzik a Tisza a folyó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán - közölte hétfőn a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az árhullám miatt valószínűleg másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek majd el. A Krasznán levonuló árhullám viszont már hétfőn eléri a másodfokú készültség mértékét. A folyók mentén összesen 1992 kilométeren van érvényben védelmi készültség.