Erősebb minisztereket jósol az MSZP

Vágólapra másolva!
2008-ig nem lesz reáljövedelem-emelkedés és elhalasztja a kormány az adócsökkentési programot is, miközben nem romolhat a nagyon nehezen élők helyzete - nyilatkozta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a kormány terveiről. A politikusok által vezetett kormány szerinte jobb lesz, mint a szakember-miniszterek kormánya. A miniszterek állítólag megerősödnek.
Vágólapra másolva!

Az egyensúly helyreállításához szükséges döntéseket az idén, illetve a jövő év elején meghozzuk - közölte az MSZP frakcióvezetője. Lendvai Ildikó egy, a Népszavának adott interjúban. A döntések hatása szerinte 2007 végéig biztosan eltart. "A kormányzás első másfél évére nem tudunk reáljövedelem-emelkedést ígérni" - mondta, hozzátéve: addig is igyekeznek szinten tartani a családok reáljövedelmét, növekedés pedig 2008 után kezdődhet meg.

"Senkinek nem kell elviselhetetlen áldozatot hoznia a takarékosság oltárán" - fogalmazott Lendvai a miniszterelnök nyilatkozataihoz hasonlóan. Ugyanakkor el kell halasztani az adócsökkentési programot is, bár Lendvai szerint ezt "nagyon akarta" a kormány.

Jobb a politikus-, mint a szakminiszter

A frakcióvezető az új kormány miniszterjelöltjeire utalva arról beszélt: a közéletben sokáig élt a politikamentes, "szakértői kormány nimbusza", de úgy látja, eddig jobban beváltak azok a miniszterek, akik emellett a politikához is értettek. "Nincsenek egyedül üdvözítő szakmegoldások, egy ponttól politikusként kell dönteni egy adott kérdésben" - indokolta, miért került több politikus a minisztériumok élére, mint korábban.

A párt elnöke, Hiller István (aki pénteken a kulturális és oktatási tárcát is megkapta) is ehhez hasonlóan nyilatkozott szombat reggel az új kormányról: "ez egy politikai kormányzás, ez nem titok" - mondta. Hiller a miniszterek megerősödését is jósolta az új kormányzati struktúrában.