Csökken a pártok állami támogatása

Vágólapra másolva!
A KDNP kivételével valamennyi párt állami támogatása csökken a 2006-os országgyűlési választások után - közölte a Kormányszóvivői Iroda az MTI-vel csütörtökön. Júniustól már a 2006-os parlamenti választások eredménye alapján járó összeget folyósítják a pártoknak. A közlemény szerint a Centrumpárt és a Munkáspárt a választásokon a leadott szavazatok kevesebb, mint egy százalékát szerezte meg, így a továbbiakban nem jogosult állami támogatásra.
Vágólapra másolva!

A kormány a héten elfogadta a pártok és alapítványaik támogatásáról szóló törvény végrehajtásához szükséges határozatot. A párttörvény előírásai szerint a választások után, az új parlament megalakulását követő hónaptól már a módosított összegű állami támogatást kapják a pártok.

A pártok két jogcímen kaphatnak állami támogatást: közvetlenül, illetve alapítványaikon keresztül. Előbbire az idei költségvetési törvényben 2,5489 milliárd forint áll rendelkezésre, utóbbi kerete pedig 1,1204 milliárd forint.

Eszerint közvetlen támogatásként éves szinten az MSZP 960,2 millió, a Fidesz 826,6 millió, a KDNP 137,3, az MDF 251,2 millió, az SZDSZ pedig 269,8 millió forintban részesül. Az MSZP támogatása 0,93, a Fideszé 1,13, az MDF-é 11,58, az SZDSZ-é pedig 4,33 százalékkal csökken.

A pártok támogatására szánt összeg hét hónapra jutó időarányos részét, 58,3 százalékát kellett az Országos Választási Bizottság számításai alapján újraosztani, a pártok alapítványai a két negyedévre (6 hónapra) jutó összeget kapják az áprilisi választási eredmények alapján.

Közvetlen támogatásra azok a pártok jogosultak, amelyek a választások első fordulójában megszerezték a szavazatok legalább egy százalékát, így a Centrumpárt és a Munkáspárt is elesik ettől a pénztől. A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény szerint a közvetlen támogatásra rendelkezésre álló keret 25 százalékát egyenlő arányban kell felosztani azok között a pártok között, amelyek országos listán mandátumot szereztek az Országgyűlésben.

A keret fennmaradó 75 százalékát az országgyűlési választások eredménye alapján a pártra, illetve a párt jelöltjeire az első érvényes fordulóban leadott szavazatok arányában kell elosztani azok között a pártok között, amelyek a szavazatok legalább egy százalékát megszerezték.

Csak annak a pártnak az alapítványa kaphat pénzt, amelyiknek legalább két egymást követő Országgyűlésben volt képviselőcsoportja. Az ezt a feltételt teljesítő pártok, tehát az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF alapítványainak alaptámogatása az egyévi képviselői alapdíj huszonötszöröse, illetve a kiegészítő támogatás képviselőnként az éves képviselői alapdíj 85 százaléka.