Puhának tartja a kormány terveit a Fidesz

Vágólapra másolva!
"Puhának és megfoghatatlannak" nevezte a kormányprogramban szereplő terveket Varga Mihály, a Fidesz alelnöke az MTV Nap-kelte című műsorában. A szerda reggeli adásban Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a kormányprogrammal kapcsolatban Dávid Ibolya pártelnököt idézte, aki kedden azt mondta: "várjuk az igazit".
Vágólapra másolva!

"Nem könnyű olvasmány" a 83 oldalas kormányprogram - mondta a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szerda reggel Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, a párt frakcióvezető-helyettese.

Varga Mihály szerint nem a program bonyolultsága a probléma, hanem az, hogy a tervek "puhák és megfoghatatlanok". Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy "ebből még minden lehet", de szerinte nem világos, hogy min is dolgoztak a kormány szakértői egy teljes hónapon át. Varga úgy látja, a közzétett dokumentumból nem derül ki, mi vár az országra.

"A kormányprogram olyan mint a terápia, mindenek előtt pontos diagnózis kell hozzá" - jelentette ki Varga Mihály, aki szerint az államkasszával nagy baj van, a pontos helyzet viszont még nem ismeretes.

A Fidesz alelnöke Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök keddi beszédére reagálva elmondta: nagyobb toleranciát és kevésbé agresszív hangot várt volna el a kormányfőtől. A miniszterelnöknek "gesztust kellett volna tennie" az ellenzéknek - vélte a politikus.

Varga Mihálynál élesebben fogalmazott a műsorban Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki "fércmunkának" nevezte a kormányprogramban szereplő, önkormányzatokról szóló törvénytervezet.

A szerdai Nap-kelte meghívott vendége volt Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője is. "Nem világos, hogyan akarja elérni a kormány a programjában leírt célokat" - mondta Herényi. A legkisebb ellenzéki párt politikusa szerint nem elég az, hogy a kormányprogram leírja, "mit" akar elérni, nagy szükség van arra, hogy kiderüljön, mindezt "hogyan" kívánja megvalósítani.

Fotó: Marton Bálint
Fotó: Marton Bálint

Herényi Károly szerint az idő "roppant módon sürget", szeptemberre Brüsszel asztalára kell tenni az úgynevezett konvergencia programot, azaz azt a tervet, hogy hogyan kívánja a
magyar kormány teljesíteni azokat a feltételeket, amelyek az euró bevezetéséhez, de az uniós támogatások folyósításához is elengedhetetlenül szükségesek.

Gyurcsány Ferenc keddi beszédét az MDF politikusa úgy értékelte, hogy az csak "érintőlegesen" szólt a kormány terveiről. Herényi Károly idézte Dávid Ibolya pártelnököt, aki kedden azt mondta: "várjuk az igazit". Az MDF attól tart, hogy az őszi önkormányzati választások miatt ismét elmarad a problémákkal való valódi szembenézés.

Herényi Károly kiemelte azt is, hogy a munkavállalók, a munkaadók és az állam triumvirátusából az állam felelőssége a legnagyobb, hiszen ő tudja leginkább befolyásolni azt, hogy mi történik a gazdaságban. Pártjának álláspontját úgy foglalta össze, hogy az MDF "minden olyan dologban partner lesz, ami valóban előre visz, és nem csak a pillanatnyi megoldásokat szolgálja".

Dávid Ibolya MDF-elnök kedden az MTI-nek nyilatkozva szintén azt hangsúlyozta: pártja annak a kormányprogramnak a bemutatását várja a miniszterelnöktől, amely arról szól, hogyan csökken az államháztartás hiánya és az államadósság, és hogyan férhet Magyarország 2007. január elsejétől a versenyképességét javító európai pénzügyi alapokhoz. "Erről a kormányprogram egy szót sem ejt, pedig az elmúlt hetek és hónapok végig arról szóltak, hogy Gyurcsány Ferenc és a kormány őszintén és bátran néz szembe a problémákkal" - mondta Dávid Ibolya.