Gyorsítanák a parkolási díjak behajtását

Vágólapra másolva!
A kifizetetlen parkolási számlák ügyének gyorsabb rendezését kezdeményezi az Emberibb Parkolásért Mozgalom, a jelenlegi szabályozás ugyanis lehetővé teszi, hogy a parkolási cégek 3-4 évvel ezelőtti elmaradásokat kérjenek számon. Így akár 1-2 millió forintos tartozást is fel lehet halmozni. Mivel a tartozás 5 év után elévül, sokan a napokban kapták kézhez a 2001-es kifizetetlen parkolási díjakról szóló csekkeket.
Vágólapra másolva!

"Sokszor az ember arra sem emlékszik, hol parkolt egy hete, nemhogy évekkel ezelőtt" - mondta az [origo]-nak az Emberibb Parkolásért Mozgalom elnöke azzal kapcsolatban, hogy a parkolási cégek gyakran 3-4 évvel ezelőtti, kifizetetlen számlákkal állnak elő. "Szándékosan húzzák az időt, hogy a kamatokkal együtt megnöveljék a tartozás összegét" - tette hozzá Legin István. A mozgalom ezért a kifizetetlen parkolási számlák ügyének gyorsabb rendezésének kérdésével Lenkovics Barnabás ombudsmanhoz fordult.

Az Emberibb Parkolásért Mozgalom szerint törvénynek kellene rendelkezni a kifizetetlen parkolási számlák rendezésének menetéről, nem tartják elfogadhatónak a jelenlegi rendszert, mely egy közgyűlési rendelet alapján működik. A szervezet elképzelése szerint a parkolási társaságoknak legfeljebb egy éven belül jelentkezniük kellene az autósoknál az elmaradások miatt, ezt követően a büntetés elévülne.

Azt sem tartják elfogadhatónak, hogy az autóst csak a szélvédőre helyezett papíron tájékoztatják a büntetésről. "Bárki leveheti a cédulát, vagy lefújhatja a szél, az autós meg évek múlva értesül a tartozásáról" - mondta Legin István.

A jelenlegi szabályozás szerint a parkolási tartozás 5 év elmúltával évül el, ezért sok autós a napokban kapta meg a 2001-es kifizetetlen parkolási díjakról szóló csekkeket. Többen halmoztak fel 600-700 ezer forintos tartozást, a legnagyobb összegekről szóló csekkeket azonban a teherautók és a céges autók tulajdonosai kapták. "Egy-két millió forintos tartozás is összejön a céges autóknál, mert azokra senki nem figyel" - mondta az [origo]-nak Gesztesi Anetta ügyvéd.

Ilyen magas büntetések esetén lehetőség van részletfizetési kedvezményt kérni. A Fővárosi Közterületi Parkolási Társulásnál 100 ezer forint alatti tartozás esetén ez 6 hónapra, magasabb összeg esetén 12 hónapra lehetséges. Ha az autós azonban egyátalán nem reagál a parkolási cég felszólítására, peres eljárást indítanak ellene. Több tucat ilyen per van folyamatban jelenleg is.

Tiefenthaler Eszter