Széttárja kezét az engedély nélkül építkező

Vágólapra másolva!
A XIII. kerületi, két épületből álló, összesen 69 lakásos Rokolya udvart annak ellenére építik jelenleg is, hogy ezt jogerős bírósági végzés és jegyzői határozat is tiltja. A beruházó Rokolya Projekt Kft. ügyvezetője szerint a tiltásról szóló hivatalos iratokat nem kapták meg, abban pedig biztosak, hogy a bíróság nekik ad igazat.
Vágólapra másolva!

Az [origo]-t a XIII. kerületi Rokolya utcában lakó Sári család tájékoztatta arról, hogy a szomszédjukban folyó építkezést a hatósági tiltások ellenére sem állította le a vállalkozó. A Rokolya utca 6-8 szám alatt, a Rokolya udvar elnevezésű, két lakóépületből álló, 69 lakásos ingatlan épül.

Az utcában lakók közül többen is tiltakoztak az építkezés ellen, mert attól tartanak, hogy a négyemeletes épületek teljesen beárnyékolják a szomszédos családi kertes házakat, emellett attól is félnek, hogy az építkezés miatt megsérülhetnek a környékbeli házak.

Az építési engedélyt így az utcában lakók egy része megtámadta. Egy igazságügyi szakértő megállapította, hogy a tervezett épület nem felel meg a jogszabályoknak. Ezt követően a bíróság tavaly szeptemberben első, majd idén januárban másodfokon is megtiltotta az építkezést. A bírósági végzést követően április végén a kerületi jegyző is megtiltotta a további építési munkálatokat. Ennek ellenére építkeznek tovább.

Süle Péter, a Rokolya Projekt Kft. ügyvezetője azt mondta, hivatalosan nem kaptak kézhez tiltó határozatot, csak az utcában lakó Sári Pál mutatta neki a szóban forgó iratokat. Ugyan tudnak a határozatokról, de amíg nem kapják meg hivatalosan is az iratokat, addig nem reagálnak rá.

A cikk megjelenését követően Süle Péter felhívta a figyelmet arra, hogy az építkezést a megfelelő hatósági engedélyek birtokában és a szomszédok szóbeli beleegyezésével kezdték meg. Közlése szerint május 23-án lesz a következő tárgyalás az ügyben, a hatóság annak kezdetéig függesztette fel a kivitelezést, erről azonban ő hivatalos értesítést nem kapott. Az ügyvezető elmondta, a mostani tiltó határozatot megpróbálják visszavonatni, és a teljes ügy kivizsgálására igazságügyi szakértőt kérnek fel. Mint mondta, biztos abban, hogy a bíróság nekik ad igazat.

Komáromi Gergely