Szalmonella okozhatta az ételmérgezéseket

Vágólapra másolva!
Vasárnap több mint ötvenre emelkedett azok száma, akik kórházba kerültek a csütörtöki és pénteki ételmérgezések miatt. A betegek egy része fővárosi színházakban kaptak ételmérgezést, a többieknek pedig egy budapesti főzőkonyha ebédjéből ettek. Az első adatok szerint szalmonellafertőzés történt.
Vágólapra másolva!

Ötven fölé emelkedett az ételmérgezések miatt kórházba kerültek száma. A betegek egyik része a Fővárosi Operettszínház, az Opera és a Thália Színház munkatársa, akik csütörtökön kaptak ételmérgezést, a többiek egy budapesti belvárosi étteremben főzött menütől betegedtek meg.

"A kétféle esetből péntektől kezdve az 52. beteget vettem föl" - mondta vasárnap a Szent László Kórház főorvosa. Hozzátette, hogy a kórházban fekvő betegek száma folyamatosan változik, volt olyan, aki már elhagyhatta az intézményt, de arra is számítanak az orvosok, hogy még vasárnap délután is érkezhetnek új betegek. Az első adatok szerint szalmonellafertőzés történt - mondta Fried Katalin főorvos. A Szent László Kórház orvosa hozzátette, hogy bár viszonylag súlyos szalmonellafertőzésről van szó, az ápoltak közül nincs senki életveszélyben.

A három színház munkatársai, színészei pénteken kerültek kórházba azok után, hogy csütörtökön fogyasztottak abból a borjúpaprikásból, amit a Művészetek Palotájában működő konyháról a városi csúcsforgalom miatt csak 20 perces késessel juttatott el a cég a három budapesti színházhoz. Az ételt a próbák elhúzódása miatt nem melegítették fel, ez okozhatta a tömeges rosszulléteket, ugyanakkor a szállító cég elismerte mulasztását.

"Mi követtünk el hibát. Ennek minden felelősségét vállalom" - nyilatkozta Csikesz Rezső, a Medúza Kft. ügyvezető igazgatója pénteken. Hozzátette: a késés nem lehet mentség, "mint ahogy az sem, hogy rossz technológiai sorrendet alkalmazva, a színházakban újramelegítés nélkül adták ki az ételeket. Súlyos hiba volt".

A másik ételmérgezés pénteken történt. Egy budapesti konyha 12 helyre szállított pénteken ebédet, ebből három helyen, összesen 90 embernél merült fel ételmérgezés gyanúja. Szabó Enikő, a fővárosi ÁNTSZ osztályvezető főorvosa pénteken elmondta, hogy az egyik menü rántott hal és tartármártás volt, és valószínűnek tartják, hogy azok lettek rosszul, akik a mártásból ettek, mivel mind a tizenkét helyre ugyanolyan első fogást, tojáslevest szállítottak. A fővárosi ÁNTSZ osztályvezető főorvosa kijelentette: a két ételmérgezés teljesen független egymástól. Mindkét esetben tartanak még a vizsgálatok, hivatalos eredmények jövő hét elején lesznek.