Az ombudsman nem tart a szcientológusoktól

Vágólapra másolva!
Pert fontolgat az adatvédelmi biztos ellen a Magyar Szcientológia Egyház. Az egyház jogi képviselője szerint Péterfalvi Attila túllépte hatáskörét, az ombudsman azonban úgy véli, vizsgálata egyértelműen az adatkezelésről szólt. Az adatvédelmi biztos legfőbb aggálya, hogy az egyház tagjainak önként és visszavonhatatlanul kell lemondaniuk a róluk vezetett akták és adatok hozzáférési és megtekintési jogáról.
Vágólapra másolva!

Az adatvédelmi biztos vizsgálatának múlt héten nyilvánosságra hozott összefoglalója szerint a Magyar Szcientológia Egyház adatkezelése nincs összhangban az adatvédelmi törvénnyel, ezért az illetékeseket változtatásra szólította fel. Szikinger István, az egyház jogi képviselője szerint azonban az ombudsman olyan ügyekkel foglalkozik, amelyek nem tartoznak a hatáskörébe.

Szikinger szerdán az InfoRádiónak azt mondta, a Szcientológia Egyház jogi lépéseket tervez az adatvédelmi biztos vizsgálata miatt, amellyel szerintük túllépte hatáskörét. Az ügyvéd azt állította, hogy az adatokat az egyházi szabályoknak megfelelően tárolják. Péterfalvi szerint ugyanakkor ez nem elég, mivel a Szcientológia Egyház is adatkezelőnek minősül, így az adatvédelmi törvény előírásainak kell eleget tennie.

Az ombudsman az [origo]-nak elmondta, hogy az egyház hitéleti tevékenységébe az állam valóban nem avatkozhat be, a jogszerű adatkezelés felügyelete azonban az ő hatásköre. Márpedig a Szcientológia Egyház adatkezelést folytat, a katolikus, református és evangélikus egyházak gyakorlatával ellentétben, itt a hívek nem őrizhetik meg névtelenségüket.

Az adatvédelmi biztos összefoglalója szerint a szcientológus hívek lelki fejlődéséről az egyház úgynevezett pc (preclear) aktákat vezet, amelyben a gyónási szertartásokon elhangz,ó személyes információkat is rögzítik. Ráadásul a lelkész egy úgynevezett elektro-pszichometer segítségével olyan információkat rögzíthet a hívőről, amelyekről az nem is tud - teszi hozzá az ombudsman.

Szikinger István szerint felháborító, hogy az adatvédelmi biztos vizsgálatában megkérdőjelezte a gyónási szertartáshoz tartozó e-meter használatát, Péterfalvi viszont az [origo]-nak azt mondta, ő nem tett semmi ilyet. Az ombudsman azt is hozzátette, hogy szerinte ez a vallási szolgáltatás nem gyónás, hiszen nem anonim, ráadásul a benne elhangzó adatokat rögzítik is.

Az igazi adatvédelmi aggályokat Péterfalvi szerint a pc-akták vezetése jelenti. Az egyházba belépő tagoknak ugyanis belépéskor olyan dokumentumokat kell aláírniuk, amelyekben örökre és visszavonhatatlanul mondanak le a saját adataikkal való önrendelkezés alapjogáról - áll a biztos összefoglalójában.

Az ombudsman állásfoglalása szerint ez a "feltétlen és visszavonhatatlan" joglemondó nyilatkozat, a személyes adatok védelméhez fűződő jog miatt nem tekinthető érvényesnek. Péterfalvi felszólította a Szcientológia Egyházat, hogy az adatkezelést hozza összhangba az adatvédelmi törvénnyel, illetve hogy az adatkezelői hozzájárulásban pontosan határozza meg az adatkezelők személyét és az adatkezelés célját. Az [origo] kérdésére ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez állásfoglalás, még nem kötelező érvényű határozat, így szerinte bíróságon nem támadható.

Az egyháznál megkeresésünkre azt mondták, hogy az ügyben csak Szikinger István nyilatkozik, őt azonban többszöri próbálkozásra sem tudtuk elérni, így nem tudtuk reagáltatni az ombudsman által elmondottakra.