Orbán embere lett a Fidesz új frakcióvezetője

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kabinetfőnöke, Navracsics Tibor - aki most először jutott be a parlamentbe - lett a Fidesz képviselőcsoportjának új vezetője. A Fidesz-frakcióval szövetségben megalakuló KDNP-frakció első emberének Semjén Zsoltot választották.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kabinetfőnöke, Navracsics Tibor lett a Fidesz új frakciójának vezetője. A Fidesszel frakciószövetséget kötött Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának első emberének Semjén Zsoltot választották. Erről hétfőn, zárt ülésen döntöttek a két párt képviselői.

Navracsics Tibor most először került be a parlamentbe, eddig nem volt képviselő, így mindenképp meglepetésnek számít, hogy egyből elfoglalhatja a frakcióvezetői posztot. A választáson indult egyéni jelöltként is, de csak területi listán szerzett mandátumot, miután a Veszprém megyei 7-es választókerületben legyőzte a szocialista Pál Béla. A Veszprém megyei listán ugyanakkor biztos volt a bejutása, miután második helyen szerepelt Kövér László mögött.

Navracsics Tibor a frakcióülést követően elmondta: egy évre vállalta a képviselőcsoport irányítását, mert szerinte az első év kulcsfontosságú a kormány és az ellenzék viszonyában, az új politikai vonalak kialakításában. "Alkotó ellenzékiséget" ígért, vagyis hogy a törvényhozásban "választóik álláspontját képviselve", az ország "nemzeti érdekeit figyelembe véve" minél színvonalasabb törvényhozói munkához járulnak hozzá.

A Fidesz frakcióban kabinetek és politikai csoportok működnek majd. Utóbbiak az azonos élethelyzetű képviselőket tömörítenék; szó van roma és női csoport létrehozásáról is - mondta a frakcióvezető. A kabinetek szakmai tevékenységet végeznek, a munkacsoportokat valószínűleg a minisztériumi szerkezet alapján alakítják majd ki, de erről nem lehet többet tudni, miután a kormányzati struktúráról három héttel a második forduló után sem lehet tudni semmit - jegyezte meg.

Egy kérdésre válaszolva hozzátette: "béna a kormányzat", semmilyen hivatalosan meghirdetett intézkedése sincs, ezért nem tudja, milyen kezdeményezéseket támogat és melyeket utasít el a Fidesz frakciója. Navracsics Tibor szerint az is sajátos helyzetet teremt majd, hogy a tárgyalások jelenlegi állása alapján az Országgyűlés alakuló ülésére nem tudnak megállapodni a képviselőcsoportok a parlament szerkezetéről.

További személyi kérdésekről nem döntöttek, így csak a jövő héten derül ki, hogy a korábbi híreknek megfelelően valóban Áder Jánost jelölik-e az Országgyűlés alelnökének.

"Szerény személyemet választotta meg a KDNP frakcióvezetőnek" - így jelentette be Semjén Zsolt, hogy ő kapta a poszot. A politikus szintén egy évre vállalja legfeljebb a megbízatást. Ő egyébként egyszerre a KDNP elnöke, a Fidesz-KDNP frakciószövetség társelnöke és ehhez jön most a kereszténydemokrata frakció vezetői posztja is.

A képviselőcsoport a harmadik legnagyobb lesz a parlamentben: 23 taggal alakul meg. KDNP-s lesz például a Fidesz biztonság-politikusa, Simicskó István, Nagy Andor, aki a miniszterelnök Orbán Viktor kabinetfőnöke volt, valamint az ex-MDF-es Medgyasszay László. A KDNP Harrach Pétert jelöli az Országgyűlés alelnökének, frakcióvezető-helyettesnek Rubovszky Györgyöt, frakcióigazgatónak pedig Latorcai Jánost választották.

A munkamegosztás szerint a törvényhozási munka és a szakértői apparátus Navracsics Tiborhoz tartozik majd, míg a nagyobb volumenű stratégiai munkáról a frakciószövetség elnöksége dönt. Ennek tagjai: Orbán Viktor frakciószövetségi elnök, Semjén Zsolt frakciószövetségi társelnök, a KDNP frakcióvezetője, Navracsics Tibor, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője, Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója, Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese, valamint Latorcai János, a KDNP frakcióigazgatója.

Az [origo] információi szerint korábban más nevek is felmerültek a Fidesz frakcióvezetői posztjára - Pokorni Zoltáné, Varga Mihályé és Deutsch-Für Tamásé - ám egyikük sem vállalta a pozíciót. Áder János eddigi frakcióvezető mellett mások is arra hivatkoztak, hogy a képviselőjelöltekről Orbán Viktor döntött, az ő emberei kerültek be nagy számban a képviselőcsoportba, ezért vezesse ő a frakciót.