Feloldották a madárkór miatti védőzónákat

Vágólapra másolva!
Március 20. óta nem találtak újabb, a madárinfluenza emberre is veszélyes kórokozójával fertőzött madarat Magyarországon, ezért múlt péntekkel az utolsó megfigyelési zónát - a nagybaracskait - is feloldották - közölte a kormányszóvivő. A kórokozó összesen 64 vadmadár - zömében bütykös hattyú - elhullását okozta itthon, a háziszárnyasokra nem terjedt át a kór.
Vágólapra másolva!

Már egyetlen a madárinfluenza miatt életbe léptetett védő- vagy megfigyelési zóna sincs érvényben Magyarországon, miután március 20. óta nem találtak újabb fertőzött állatot - hangzott el a keddi kormányülésen. A kormány elé terjesztett, madárinfluenzával kapcsolatos jelentés szerint sikerült megakadályozni, hogy az emberre is veszélyes kórokozó háziszárnyasokat is megfertőzzön.

A Magyarországon először február 15-én megjelent H5N1-es vírus összesen 64 szárnyassal végzett. Az elhullott állatok zöme bütykös hattyú volt, rajtuk kívül egy-egy kormorán, szárcsa, tőkésréce és dankasirály pusztult el. A vírus megjelenését követően az Állat-egészségügyi Intézetben napi 200 - a kritikus időszak alatt összesen 3000 - vizsgálatot végeztek el, azóta ezek száma visszaesett a megszokott mértékűre: naponta alig 10 elhullott szárnyasból vett minta érkezik.

A madárkór megjelenése miatt összesen kilenc védőzónát és ugyanennyi megfigyelési övezetet állítottak fel. Előbbieket 21 nappal, utóbbiakat 30 nappal az utolsó fertőzött madártetem megtalálása után lehetett feloldani. A legutolsó megfigyelési zónát múlt pénteken szüntették meg Nagybaracska térségében. Itt találták meg a legtöbb fertőzött szárnyast is - szám szerint 55-öt. Az utolsó madárkóros madártetemre - egy bütykös hattyúra - március 20-án bukkantak.

A közvetlen veszély elmúltával is folytatják ugyanakkor a megfigyeléseket az állat-egészségügyi hatóságok. Idén 33 ezer madárvizsgálatot végeznek el szerte az országban, összesen 3500 vadmadarat és 29 500 háziszárnyast vizsgálnak meg - derül ki a kormányszóvivői iroda által közzétett, a kormány elé terjesztett jelentésből.