Ismert arcokkal újul meg a parlament harmada

Vágólapra másolva!
A parlament nagyjából harmadát teszik ki olyan képviselők, akik az előző ciklusban vagy azt megelőzően sem voltak még tagjai a parlamentnek. Az új arcok között azonban számos ismerős politikus is feltűnik. Volt miniszterek, jelenlegi vezető kormányzati tisztségviselők és ismert közéleti személyiségek egyaránt ott lesznek a pártok újdonsült képviselői között.
Vágólapra másolva!

Összesen 119 olyan képviselő szerzett mandátumot a választásokon, aki az előző ciklusban nem, vagy soha korábban sem volt képviselő. Az MSZP 55, a Fidesz 54 új képviselőt hoz a parlamentbe. Az MDF-nél öt, korábban szerepléseikből részben ismerhető ember kerül a 11 fős frakcióba, azaz, arányait tekintve ott a legnagyobb a megújulás. Az SZDSZ négy új emberrel próbálkozik, és akad egy független képviselő is, aki az előző ciklusban nem volt tagja a parlamentnek. Az új képviselők közül 19 nő.

Az újak között számos ismert arc tűnik fel. Képviselő lett például Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Boross Péter, korábbi miniszterelnök az MDF-et erősíti. Kóka János gazdasági miniszter az SZDSZ képviselője lesz.

Ott lesz az új parlamentben képviselőként az Orbán-kormány három minisztere is. Matolcsy György annak idején a gazdasági, Pálinkás József az oktatási, míg Mikola István az egészségügyi tárcát irányította. Mikolának ennél is jelentősebb szerepet szánt a Fidesz, ő volt a párt miniszterelnökhelyettes-jelöltje, de a két forduló között ez a tisztsége megszűnt, mikor Orbán Viktor Fidesz-elnök lemondott miniszterelnöki jelöléséről. Navracsics Tibor, Orbán kabinetfőnöke is a Fidesz csapatát erősíti majd, ugyanakkor ott lesz a parlamentben, MSZP-s színekben Szilvásy György, aki az előző ciklusban több minisztériumban dolgozott államtitkárként, majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnöke lett.

Sok polgármester is most próbálkozhat először a parlamentben. Az új képviselők között, az MSZP színeiben tűnik fel Buzás Péter makói polgármester, Hunvald György Erzsébetváros első embere. Gegesy Ferenc, Ferencváros SZDSZ-es polgármestere is képviselő lett. Lombos István balassagyarmati és Szirbik Imre szentesi polgármester MSZP-s indulóként, míg Móring József, Somogyvár és Nagy Sándor, Kistelek polgármestere a Fidesz jelöltjeként jutott be.

Sok olyan jelöltből is képviselő lett, aki nem politikai pályája miatt volt eddig ismert. Ilyen Gulyás Dénes operaénekes, aki fideszes képviselő lesz. Az MSZP színeiben jutott a parlamentbe Bárándy Gergely, a korábbi szocialista igazságügyminiszter, Bárándy Péter fia. Molnár Lajos, a MÁV-kórház főigazgatója SZDSZ-es képviselő lesz, míg Kupper András fővárosi Fidesz-frakcióvezető értelemszerűen a Fideszt erősíti majd.

De ott lesz a Fidesz színeiben az új parlamentben Császár Antal, a pálinkafőzők BAZ megyei szervezetének alapítója, az MSZP-s Rába László, aki lőszertechnikusként végzett és a szintén fideszes Wittner Mária 1956-os halálraítélt. A Magyar Rovartani Társaságot pedig az MDF-es Vas János képviseli majd.