Egyszerre zárták a kampányt Budapesten

Vágólapra másolva!
A két nagy párt egyszerre tartotta utolsó fővárosi rendezvényét: a Fidesz a Műegyetemnél, az MSZP pedig - az SZDSZ-szel közösen - a Városligetben tett még egy kísérletet arra, hogy minél több választót állítson maga mellé. Olvassa el tudósításunkat a két nagygyűlésről!
Vágólapra másolva!

18.21 Orbán Viktor a színpadra lépett. Először megköszönte a fővárosi Fidesz-képviselők munkáját, akiknek köszönhetően "több ember bizalmát kaptuk meg most, mint négy évvel ezelőtt". Ő is átadta a vidék "harcos" üdvözletét a fővárosnak. A Fidesz elnöke szerint az első fordulóban "még nem dőlt el semmi", a második fordulóban 70 mandátumot kell megszerezni.

Orbán Viktor szerint múlt hétfőn kiderült minden a gazdaságról, kiderült, hogy a "kasszát kirámolták", és az államadósság a "fejünk búbjáig ér". A politikus szerint a pénzügyi válságért a szocialista-liberális kormánynak felelősséget kell vállalnia. Úgy vélte, az, hogy nem árulták el a deficitet, az "pult alatti kormányzás", "ők akarják megmondani, mikor, miről, mit tudhatunk meg".

Mint közölte, ha nem lesz kormányváltás, elszabadulnak az árak, és a pénzhiányra hivatkozva eladnak mindent, "ami le van és ami nincs lebetonozva", fizetőssé teszik az egészségügyet, és folytatják az óvodák és iskolák bezárását vidéken. "Olyan megszorító csomagot kapunk a nyakunkba, hogy a Bokros hátizsákja kutyafüle volt ehhez képest." Szerinte az utolsó pillanatban vagyunk, hogy ezt megakadályozzuk, hogy "Magyarországot megmentsük azoktól a dolgoktól, ami a szocialista-liberális kormány alatt vár az emberekre".

Az MDF-fel kapcsolatban azt mondta, hogy kétszer ajánlottak nekik megállapodást, de az nem a Fideszen múlott, hogy ezt elutasították. Ellenben figyelmeztetett, hogy "vegyük elő a '80-as évek tudását", amikor tudtuk, hogy az MSZMP Központ Bizottsága nem egyenlő a 800 ezer párttaggal, ahogy az MDF budapesti vezetése sem egyenlő a párt tagságával.

Orbán Viktor szerint mindig, mindent a nemzet érdekei mögé fognak rendelni, de a "Fideszt én vezetem", és ha megmarad a bizalom, "én is fogom vezetni". "Viktor, Viktor!" - skandálta szavai hatására a tömeg. Közölte, a legkisebb falu légszélsőbb utcájának végén lévő házban élő is tudja meg, hogy "rám mindig számíthat".

A Fidesz elnöke szerint "sokaknak útjában vagyunk", például "a pártmunkásokból lett milliárdosoknak", az SZDSZ-nek, az MDF budapesti vezetésének, a termőföldet megvásárolni szándékozó külföldieknek, a közvagyon kiárusítására váróknak és azoknak, akik "betegségeinkből, egészségünkből" akarnak üzletet csinálni, mivel tudják, hogy ezeket "meg fogjuk védeni".

Szerinte az első forduló után lehullt minden álarc. A miniszterelnökről is, megmutatkozott a "nyers hatalomvágy, a durva agresszivitás", az SZDSZ-ről is, amely 6 százalékos eredményével akarja megmondani a Fidesznek, hogyan politizáljon, ki vezesse, és a szocialistákról és az MDF-ről is, amely "együtt oktatgat minket" arról, milyen Európa, az európai jobboldal. "Nem én vagyok az Európai Néppárt alelnöke?" - kérdezte erre Orbán Viktor, derültséget váltva ki a tömegben.

A Fidesz elnöke arra kérte a nyugdíjasokat, szavazzanak pártjára, mert csak ők tudják megóvni őket, a közlekedési, a gyógyszer, a gáz- és az egészségügyi költségek növekedésétől. Az első szavazókat is szavazásra kérte, hogy a fiatalság ne állapot, hanem lehetőség legyen. Felszólította az első szavazók szüleit is, hogy vigyék el gyerekeiket szavazni és szavazzanak rájuk, hogy itthon maradjanak a gyerekek és az unokák is, ne kelljen külföldre menniük, mint ahogy azt szerinte a miniszterelnök tanácsolja. Végül azokat is szavazásra kérte, akik az első fordulóban otthon maradtak.

Beszéde végén azt mondta, nem lesz könnyű a győzelem, de lehetséges, "a hegy magas, de feljuthatunk a csúcsra egy keskeny ösvényen", és arra kérte szavazóit, harcoljanak a győzelemért.

18.16 A színpadra fideszes politikusok és a párttal szimpatizáló közéleti személyiségek léptek fel, majd Mandula Petra teniszező mondott pár szót arról, hogy változás kell, utána Demjén Ferenc csapott a húrok közé.

18.15 Egy kisebb atrocitás zavarta meg a gyűlést, amikor egy férfi "Több más, kevesebb Fidesz, demokrácia" feliratú transzparenst akart a levegőbe emelni. Ekkor fideszes szimpatizánsokkal szólalkozott össze, akik "Húzzál innen, senkiházi! Takarodj innen!" szavakat kiabáltak rá. Végül a férfit biztonsági őrök vezették el.

17.12 "Sokallom a politikát", "pártügyekről nem szólok itt sem fogok szólni", de "megcsömörlöttem attól a vitától, amely gazdasági elemzők között folyt" - kezdte beszédét Bod Péter Ákos egykori jegybankelnök, az Antall-kormány ipari minisztere, akit a múlt héten Orbán Viktor közös kormányfőjelöltnek ajánlott az MDF számára. A gazdasági adatok helyett tanmesét mondott, amikor "a gazdaság már alig csoszogott", a Nemzetközi Valutaalaphoz mentek. A valós adatok bemutatása azonban itt nehézséget okozott. A történet vége: amikor be kellett vallani a tényleges deficitet, a valutaalap visszavonta a hitelt, és az új kormányra szigorúbb feltételekkel járó hitel maradt. "A mese rólunk szól" - közölte. Bod Péter Ákos szerint megint elkezdődött az állami adatok körüli manipulálás "déja vu", mondta a közgazdász a deficitadatok első forduló előtti nem publikálására.

Az adósság nem akkor fáj, amikor csinálják, hanem amikor visszafizetik. Hallgatnak arról, miként lehet megfékezni az eladósodást. "Dugdossák előlünk az adatokat, ha azok nem elég szépek" - mondta. Bod Péter Ákos szerint nemcsak Magyarország hitelkockázati besorozása romlott külföldön, hanem a kormány reputációja is.

17.57 A következő napokban "Ne foglalkozzanak a balliberális médiában megszólaló politikusokkal, szakértőkkel, vasárnap meg kell nyerjük és meg is fogjuk nyerni" - mondta az időközben megérkező Rákai Philip, a gyűlés moderátora, aki átadta a vidék üdvözletét is. Mint közölte, a városban jelenleg folyó "másik rendezvényen", 4-5 ezer résztvevő lehet, de itt körülnézve a "tízes szorzó is óvatos becslés". A kormányra utalva közölte: "Mi összetartozunk, ők meg összevissza tartoznak."

17.50 "Borúra derű" - kezdte beszédét Szabad György, egykori parlamenti házelnök, aki többek között arról beszélt, hogy el kell érni a bizonytalan szavazókat, és felmutatott egy szavazólapot utánzó MSZP-s szórólapot - amely miatt Deutsch-Für Tamás délutáni bejelentése szerint feljelentést is tettek. Szabad György szerint ez a szórólap nyílt csalás, "parancs", amelyet millióknak adnak ki, és aki millióknak parancsol, az nem a szabad választásokra buzdít, hanem szolgaságra, helyettük gondolkodásra. A volt házelnök arra biztatta az embereket, hogy őrizzék meg a lapot, ami lehet, hogy még fontos bizonyíték lesz.

17.33 Hegedűs Zsuzsa szociológus a választás fontosságáról és arról beszélt, hogy a demokrácia úgy érvényesül, ha minél többen elmennek szavazni. Mint közölte, nem arról kell győzködni egymást, hogy kire szavazzunk, hanem, arról, hogy lehetőleg mindenki menjen el voksolni.

17.20 Szájer Józsefet hívta a színpadra Havasi Bertalan, az egyik moderátor. Rákai Philip, a nagygyűlések szokásos moderátora, még vidéken van. Szájer József arról beszélt, hogy Európában a külföldiek nem értik, hogy lehet, hogy Magyarország most sereghajtó az újonnan csatlakozottak között, amelyet négy éve még vezetett, és miért "csúsztunk vissza a '80-as évek végéhez hasonló helyzetbe". Nem értik, honnan bújnak elő az előző rendszer figurái, és miért kapcsolódnak a fiatal baloldali politikusok is olyan szorosan az "ellenforradalmi Kádár-rezsimhez".

A politikus szerint hiába titkolta el a kormány a gazdasági helyzetet jellemző adatokat, az uniós statisztikákat nem tudják meghamisítani, és a jelenlegi kormánynak "5 flepnije" is van arról, hogy alkalmatlan feladata ellátására.

Szájer szerint semmi nem dőlt el, van még esély. Mint közölte, az utolsó akadályt úgy hívják, hogy 70 mandátum. "Győzni fogunk" - mondta a politikus, majd a szokásostól eltérően "Hajrá, Magyarország! Hajrá, Sopron! Hajrá, Európa!" - felkiáltással zárta beszédét.

17.05 Tapsot kapott az a két fiatal, akik a Jobbik transzparensével érkeztek, amelyen "A Jobbik a kormányváltásért. Kéri szimpatizánsait, hogy szavazzon a Fideszre" felirat volt olvasható. "Jó olyanok között lenni, akikről tudom, hogy ugyanúgy gondolkodik, mint én" - mondta tudósítónknak egy 40 év körüli nő, aki szerint a gyűlés nem segít megnyerni a választást, de kedvet adhat a szavazáshoz. Egy 50 év körüli férfi szerint viszont csak így nyerhető meg a második forduló, csak gyűlésekkel érhetők el a bizonytalan szavazók. "Nyilván nem ez a legjobb módja a meggyőzésnek, de csak itt kaphatnak információkat" - mondta.

16.45 Fokozatosan érkeznek az emberek a Műegyetem elé a Fidesz öt órára tervezett nagygyűlésére. Az egyetem előtti útszakasz le van zárva, autóval csak a rakparton lehet közlekedni. Nem tudott bejutni a gyűlés színhelyére az a taxis sem, aki - miután leszerelte autójáról taxistáblát - Fidesz-zászlókkal felpakolva indult meg a színpad felé.

"Kíváncsi vagyok, mi lesz, a győzelemben már nem bízom. A környezetemben mindenki pesszimista, így visszavettem én is" - mondta az [origo] tudósítójának egy 20 év körüli férfi. Az idősebb szimpatizánsok viszont optimistábbak: "Reméljük, hogy győz az igazság, és a második fordulóban a vidék is rájön, hogy el kell menni szavazni" - magyarázta két idős nő riporterünknek. "Félünk a Gyurcsánytól, egyszemélyes uralmat akar, Orbán viszont felülemelkedett ezen, még a miniszterelnöki posztról is hajlandó lemondani" - tették hozzá.

A Fidesz eredetileg a Clark Ádám térre hirdette meg gyűlését, később azonban áttette a Műegyetem elé. A párt arra hivatkozott, nem akarja a budapestiek közlekedését újabb forgalomkorlátozásokkal nehezíteni.

A nagyobbik ellenzéki párt ugyan nem hivatalos kampányzárónak hívja a csütörtöki rendezvényt, de a fővárosban ez lesz az utolsó gyűlése. (Péntek délután még tartanak egy rendezvényt Szombathelyen.)

A programról előzetesen csak azt tették közzé, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke mond beszédet. Várhatóan azonban ott is fellépnek majd zenészek, akárcsak a korábbi kampánygyűléseken. A Fidesz eddigi kampányrendezvényein állandó fellépő volt például Demjén Ferenc, aki a párt kampányhimnuszának, A Föld könnyei-nek szerző-előadója.