Szorongatja a gátakat az árvíz

Vágólapra másolva!
Tízenhárom centivel haladta meg kedd éjszaka a Duna vízállása a fővárosban a 2002-es rekordot. Az éjszakai tetőzés után a folyó lassan apad. A gátak sehol nem szakadtak át, a víz azonban Visegrádnál és Szentendrénél is szivárog a töltéseken keresztül. A hatóságok szerint több mint harmincezer embert veszélyeztet az árvíz. Az országban egyetlen, minden szempontból elzárt település van: Kisoroszi. A Szentendrei-sziget településeit csak nagy nehézségek árán lehet megközelíteni.
Vágólapra másolva!

Kedd éjszaka tetőzött a Duna a fővárosban elérte a 861 centimétérel, így a folyó vízállása 13 centivel haladja meg a 2002-es rekordot. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) szerint a folyó vízszintje Budapestnél fokozatosan apad, szombatra várhatóan 8 méterre csökken a vízszint. A főpolgármester szerint dunai gátak 10 méteres vízmagasságig védik meg Budapestet. Az árvíz továbbra is a Visegrádtól Szentendréig tartó szakaszon, vagyis a Dunakanyarban okozza a legtöbb gondot. (Helyszíni riportunkat elolvashatja itt.)

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az [origo]-nak elmondta: a gátakon több helyen is szivárog a víz, többek között Visegrádnál, valamint a Szentendrét védő gátakon is, gátszakadás azonban sehol nem történt. Keddre 516-ra növekedett az ár- és a belvíz miatt az elmúlt hetekben kitelepítettek száma. A veszélyeztetett épületek száma 11 ezer, a veszélyben lévő emberek száma 33 ezer. A védekezésben közel 25 ezer ember vesz részt.

Vízben áll a Bem rakpart

A fővárosban a Római-parton, a Margitszigeten és a Bem rakparton okozza a legtöbb problémát az áradó Duna. Bátori Marianna, a védekezés szakmai irányítását végző Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője az [origo]-nak elmondta: a Bem rakpartot kedden lezárták, az út alatt nincs elvezető csatorna, így a folyó kifolyt az úttestre. A vizet a védekezésben részt vevő szakemberek próbálják visszaemelni a folyóba.

Az [origo] riportere arról számolt be, hogy a Batthyány tér közelében található felső rakparton 10-20 centiméteres magasságban áll a víz, a zebrákon már nem lehet száraz lábbal átkelni. A 19-41-es villamosok pályáját és a rakparti kerékpárutat is több helyen víz borítja, a végállomáson is vízben állnak a sínek - jelentette tudósítónk.

A Csatornázási Művek szóvivője elmondta: a Római-parton hétfőn a védvonalak mellett az árvízvédelmisek ellennyomó medencéket építettek, hogy felfogják a gátakon átszivárgott vizet. Ennek ellenére hétfő éjszaka 6 helyen is buzgár tört fel, ezeket azonban sikerült elfojtani. A Római-parton lezárták mind a 41 árvízi kaput, vagyis azokat a bejárókat, ahol a védvonalon keresztül megközelíthető a hullámtér.

A Margitszigeten ugyancsak szivárog át a víz az ideiglenes körgáton. Bátori Marianna elmondta: a szigetet védő gát 9 méter magas, ez azonban nem jelenti azt, hogy ekkora áradást kibír, már alacsonyabb vízszintnél is átszakadhat. Az [origo] tudósítója szerint a Margitsziget pesti oldalán a futópályát már elöntötte a víz.

Jobban klórozzák a pesti vizet

Nincs veszélyben Budapest vízkészlete, nem kell ivóvízkorlátozástól tartani, de a vizet a szokásosnál erősebben klórozzák - mondta az [origo]-nak a fővárosi önkormányzat egyik munkatársa, aki hivatalos engedély hiányában csak név nélkül nyilatkozott. Az árvíz nem veszélyezteti a fővárosi hidakat, mivel a tartópillérek és a hidak bekötései erősen megalapozottak, és olyan magasságban vannak, hogy a víz nem tehet bennük kárt - mondta az [origo]-nak Jakus György, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője.

A Dunakanyarban a legrosszabb a helyzet

A katasztrófavédelem szerint az egyetlen minden szempontból elzárt település Kisoroszi, amely közúton semmilyen módon nem közelíthető meg. Az [origo] riportere a helyszínről jelentette, hogy a Szentendrei-szigeten fekvő település és a visegrádi oldal közötti egyetlen összeköttetés a kis-dunai rév, az árvíz miatt ugyanis a szigetre vezető út járhatatlan. Komoly kihívást jelent a rév megközelítése is: Leányfalunál combközépig érő átfolyáson kell átgázolni az autóknak, amire csak a terepjárók és a tehergépkocsik képesek. A 840 lelket számláló faluba hajókkal szállítják az élelmet.

Árvízi fogalmak

Hullámtér: a védvonal és a folyó közötti terület, amit komolyabb károk nélkül elönthet az áradó folyó. Mivel ez a terület nem védhető, itt tilos építkezni. Hullámtérben épült házak a fővárosban csak a Római-parton találhatók.
Buzgár: a gátakra ható óriási víznyomás hatására a védett oldalon előtörő víz. Kedden a Batthyány téren az aszfaltot törte át egy buzgár
Árvíz: amikor a folyó kilép a medréből.

Visegrádon délelőtt az áradó Duna három helyen átnyomta a homokzsákokból emelt torlaszt, egy helyen pedig alámosta és áttörte az aszfaltot - jelentette az [origo] tudósítója. Munkatársunk szerint a város több pontján több tucat önkéntes, katona és polgárőr emel újabb torlaszt, amivel a víz továbbterjedésének próbálják útját állni. Hatalmas szivattyúk dolgoznak, ezekkel próbálják visszanyomni a 11-es főút túloldalára beszabadult vizet.

Hadházy Sándor visegrádi polgármester szerint a helyzet délutánra sem változott, a vízáttöréseket sikerült elkeríteni, a rendelkezésre álló szivattyúk kapacitása pedig elég ahhoz, hogy visszanyomják a vizet a Dunába. Kisebb szivárgások itt-ott feltűnnek, ezeket azonban tudja kezelni a polgármester szerint a gátakon dolgozó közel ezer ember. Hadházy szerint ugyan a Duna kedd délután tetőzik a településen, még nem jelenthető ki, hogy a vészhelyzetnek vége. "A védművek folyamatosan áznak, ezeket kell most megerősíteni" - mondta.

Tudósítónk kedd reggeli jelentése szerint a 11-es úton, Szentendre után az úttestet több szakaszon víz lepi, néhány helyen homokzsákokkal védekeznek. Leányfalunál a víz több helyen annyira borítja az utat, hogy a személyautók csak a járdán közlekednek, néhol azonban olyan mély az átfolyás, hogy ez a megoldás sem működik, csak teherautókkal és terepjárókkal érdemes próbálkozni.

A Tisza Vásárosnaményig apad, Záhonynál tetőzés közeli állapot van, alatta végig árad. A Bodrog Felsőbereckinél az éjszakai órákban tetőzött 772 centiméterrel, 23 centiméterrel az eddig mért legnagyobb vízállás alatt. A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Hernád, a Sajó, a Zagyva apadnak. A Körösök vízrendszerében a folyók már apadnak.

A Dunakanyarban a legrosszabb a helyzet

Az önkormányzatoktól kell kérni a gyorssegélyt

Tizenkét pontos árvízvédelmi programot fogadott el kedden a kormány. E szerint a pénzügyminiszter azonnal köteles átutalni az árvízi védekezéshez szükséges összegeket. A kormány döntött egy 300 millió forintos árvízi alap létrehozásáról is. Ebből az alapból készpénzben biztosít gyorssegélyt azoknak az embereknek, akiknek hétköznapi biztonságát fenyegeti az árvíz. A gyorssegélyt az érintett települések önkormányzatain keresztül folyósítják. A kormány felkérte a pedagógusokat, nyugdíjas tanárokat, hogy az érintett településeken ügyeleti rendszerben biztosítsák a gyerekek felügyeletét. A postai szolgáltatások biztosításához a Magyar Posta igénybe veheti a katasztrófavédelem járműveit.

Az árvízveszély miatt a kormány árvízvédekezési vészhelyzetet hirdetett hétfőn délután. A vészhelyzet a Dunán a Komárom-Esztergom-Budapest-Tass szakaszra, illetve az Ipoly folyón Ipolytölgyes és a torkolat közötti szakaszra terjed ki. A veszélyhelyzet kihirdetése arra ad felhatalmazást, hogy az érintett területek polgármesterei, illetve Budapest főpolgármestere bizonyos döntéseket a képviselő-testület előzetes jóváhagyása nélkül meghozhassanak. A vészhelyzet lehetővé teszi a kitelepítés elrendelését, valamint közlekedési, utazási korlátozás bevezetését is. Az árvízi veszélyhelyzetben arra is lehetőség nyílik, hogy a védekezés költségeit ne egyedül az önkormányzatok állják, hanem ahhoz támogatást kapjanak a kormánytól is.