Egymásra mutogatnak és megfigyelőket hívnak a pártok

Vágólapra másolva!
Folyamatos törvénysértésekkel vádolja egymást, ezért nemzetközi megfigyelőket hív a választásokra a Fidesz és az MSZP. Az MSZP szerint a Fidesz a választási csalás hajtogatásával próbálhat kimenekülni egy esetleges vereségből. A Fidesz ugyanakkor azt állítja, a szocialisták folyamatosan visszaélnek kormányzati hatalmukkal. A két párttal ellentétben az EBESZ a választási rendszer stabilitása miatt nem érezte szükségét annak, hogy ellenőröket küldjön a voksolásra.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi megfigyelőket hív a választásokra a kormány az MSZP kezdeményezésére - jelentette be csütörtökön Lendvai Ildikó, a szocialista párt frakcióvezetője. "Nem szeretnénk hagyni, hogy a Fidesz a választási csalás gyanújának elhitetésével vészkijáratot építsen egy esetleges választási vereség esetére, s ezzel megbontsák a demokrácia falait, veszélyeztetve az országot" - indokolta a megfigyelők felkérését Lendvai. A nyugalmat védhetik azzal, hogy ha a Fidesz Európával találja magát szemben, mert az EBESZ visszariaszthatja a Fideszt a "kisstílű választási stikli-sorozat" folytatásától - fogalmazott a frakcióvezető.

Hasonló okból - a választások tisztasága, törvényessége miatt - hív megfigyelőket a választás mindkét fordulójára a Fidesz is. Az "MSZP sorozatos, egyre súlyosabb választási törvénysértéseket követ el" - jelentette ki Deutsch-Für Tamás, a Fidesz-kampány kommunikációs vezetője csütörtökön. Deutsch-Für szerint "a választási kampány eddigi szakaszában a szocialisták egyre nyilvánvalóbban visszaélnek kormányzati hatalmukkal annak érdekében, hogy így meg nem engedett módszerekkel, meg nem engedett eszközökkel a választások eredményét befolyásolni tudják". Deutsch-Für Tamás szerint a kampányban tucatnyi alkalommal marasztaltak el MSZP-s képviselőket a helyi választási bizottságok, több esetben pedig bírósági döntésre vagy rendőrségi nyomozásra is sor került.

Deutsch-Für közölte, hogy a kormányhoz fordulnak kezdeményezésükkel, mert a kabinet kérheti fel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy küldjön megfigyelőket. Lendvai Ildikó szerint az ötlet az MSZP-é, Deutsch-Für Tamás pedig úgy fogalmazott: úgy tűnik, hogy a választások törvényességének garantálást illetően nincs vita a két nagy párt között, a két kezdeményezés erősíteni fogja egymást.

Az EBESZ korábban jelezte: a magyar rendszer olyan stabil, hogy nem küld megfigyelőket, de a szocialisták szükségét látják a meghívásnak.

[origo]/MTI